Гвоздейков предлага промени в Закона за гражданско въздухоплаване

Държавният авиационен оператор трябва да бъде регистриран по Търговския закон

Новини
20:04 - 06 Юли 2023
2350
Гвоздейков предлага промени в Закона за гражданско въздухоплаване

Промени в Закона за гражданско въздухоплаване предлага транспортният министър Георги Гвоздейков. Редакцията е свързана с Държавния авиационен оператор, който извършва полети със специални предназначения.

За да бъде възложена дейността за спешна медицинска помощ по въздух държавният авиационен оператор трябва да бъде регистриран по Търговския закон, каквито са европейските изисквания.

Транспортният министър Георги Гвоздейков обясни пред депутатите в Ресорната парламентарна комисия, че промяната е чисто техническа и няма да се отрази на сегашната дейност на Авиоотряда:

"Това от една страна ще даде възможността на държавния авиационен оператор да бъде по-гъвкав и да увеличава възнагражденията на персонала, тъй като пред нас стои проблемът и с набирането на квалифициран персонал - пилоти и инженери, които към момента, със съществуващото заплащане, няма как да бъдат привлечени. Тези недостатъци трябва да бъдат изчистени и до края на годината трябва да приравним Държавния авиационен оператор съгласно закона и регламента, за да може да изпълнява и функцията "Спешна медицинска помощ по въздух".

В редакцията на закона няма никакъв политически нюанс, подчерта Гвоздейков.

Дейността на Авиоотряда е от изключителна важност за обществото и той призова Комисията да действа приоритетно по тези законови промени:

"Да създадем гъвкавост и самостоятелност. Няма по никакъв начин да попречи на дейността. Напротив. Ще имат свободата да се развиват и естествено, да генерират и разумна печалба, когато трябва да бъдат извършвани друг вид полети".