Гвоздейков съобщи: Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална в края на 2026 година

Първият хеликоптер ще бъде въведен в експлоатация на 15 януари следващата година

Здраве
19:27 - 14 Септември 2023
5386
Гвоздейков съобщи: Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална в края на 2026 година

Системата за спешна помощ по въздух ще бъде напълно функционална в края на 2026 година, съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред ресорната парламентарна комисия. Първият хеликоптер по тази програма се очаква да бъде произведен на 15 декември. През тази седмица е получен серийният номер на хеликоптера, който е в изпитателна фаза, каза министър Гвоздейков:

"В неделя заминава първата група от пилоти - 6 пилота, които отиват на обучение в Италия, за да придобият съответния тип към лиценза си. Заедно с тях заминават и трима инженери, които са също към състава. В момента болничните заведения работят доста сериозно за лицензиране на съответните летателни площадки в терените на болниците. Ние сме направили промяна в нормативната уредба, която облекчава режима за лицензирането".

Министерството на здравеопазването разполага с всички терени и до средата на октомври ще бъде обявена процедурата за изграждане на шестте оперативни бази.

Първият хеликоптер ще бъде въведен в експлоатация на 15 януари следващата година. 

Тогава се очаква да заработи и първата оперативна база на територията на София - с периметър около 170 км.

Останалите оперативни бази ще влязат в експлоатация с графика, с който ще пристигат хеликоптерите, уточни още Георги Гвоздейков:

"В края на юни ще пристигне вторият хеликоптер - 2024 година,  2025-та януари ще дойде третият, 2025 година юни ще дойде четвърти. И така до 2026-та средата ще дойдат и шестте хеликоптера", допълни транспортният министър.