Гвоздейков се изфука с „новите“ вагони на БДЖ

Министърът на транспорта лично ще пробва германската придобивка тази събота

Новини
13:24 - 21 Юни 2024
1844
Гвоздейков се изфука с „новите“ вагони на БДЖ

БДЖ се модернизира. Транспортният министър Георги Гвоздейков показа новодоставените вагони рециклирани немски вагони на столичната Централна гара в София. Самият той ще ги изпробва.

Първата композиция от 5 вагона тръгва по линията от София до Бургас тази събота (22.06.2024 г.). Предвидено е министър Георги Гвоздейков да пътува с влака.

Железопътният транспорт в бъдеще трябва да бъде гръбнакът на транспортната система в цяла Европа, обясни той пред медиите. Полагаме максимум усилия

България да догони изпуснатото в модернизацията и съвременните технологии на железопътния транспорт,

допълни министърът. България като държава няма да пренебрегне този вид транспорт, категоричен бе Гвоздейков.

Новият подвижен състав за БДЖ е първа стъпка от модернизацията. Министърът отчете, че предстои много работа, но властта има желанието и визията за модерен железопътен транспорт. Първият влак с нови вагони ще се движи между София и Бургас всеки ден до края на летния сезон. Те разполагат с климатична система.

В бъдеще във всяка композиция ще бъде включен вагон-ресторант.

Съвсем скоро се очаква още една партида нови вагони. Георги Гвоздейков посочи, че до декември 2023 година те влакове са се движили в Германия. Той е убеден, че скоро България ще има модерен и технологичен железопътен транспорт. Да не вадим от 9 дола вода, призова той относно критиките за новите влакове и жп транспорта. Той посочи, че тези вагони имат класа. Тази сделка е абсолютно оправдана, категоричен бе Гвоздейков.

СНИМКИ: Агнес Методиева