Гьоков настоява за консенсус за всички мерки в подкрепа на българите

Общество
14:28 - 30 Май 2022
1754
Гьоков настоява за консенсус за всички мерки в подкрепа на българите

Очаквам всички социални мерки в подкрепа на българите по време на инфлация да минат с консенсус през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Опитали сме се в рамките на възможностите - около 1 милиард и 600 млн. лв. от бюджета - да получат българските пенсионери такова увеличение, което би било най-справедливо. Ако бяхме предложили първоначалния вариант - 21,6% на всички пенсии, щеше да задълбочи разликите между по-старите пенсии още повече, отбеляза социалният министър.

"Сегашният вариант е по-справедлив, а парите, които ще отидат при пенсионерите, са същите. Ние не сме спестявали пари, тук са включени всички средства, които могат да бъдат отделени за българските пенсионери", добави той.

От 1 октомври ще има ново модифицирано осъвременяване на пенсиите, така сме го нарекли, то е един вид преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на по-старо отпуснатите пенсии във времето с по-ново отпуснатите. Този проблем в българската пенсионна система се е получил така, защото през годините, особено след 2009 г., не се е прилагал добър вариант в законодателството, каза още Гьоков.