Гьоков: Всички социални плащания са замразени

Новини
13:32 - 21 Декември 2022
1948
Гьоков: Всички социални плащания са замразени

Всички социални плащания се замразяват с удължаване действието на сега действащия бюджет. Това коментира пред News.bg бившият социален министър Георги Гьоков.

Въпреки че минималната заплата не е социално плащане, с нея са свързани доста социални плащания и, ако не вдигнем минималната работна заплата, всички плащания, които косвено или пряко са обвързани с нея, остават на предишните нива, подчерта социалистът.

Минималната заплата става 50% от средната, но от 2024 г.

Това приеха депутатите от комисията по социална политика в Народното събрание
За пример той посочи майчинството през втората година и припомни, че след дълго усилия левите са успели да го повишат. Нямаше и съгласие в коалицията, в мнозинството в НС, да го обвържем директно с минималната работна заплата, изтъкна Гьоков. При последната година на управление на ГЕРБ то беше 380 лева, а сега е 710 лева, посочи депутатът от БСП. Този ръст помага да се отговори адекватно на демографската криза, както и на очакванията на обществото, по думите му.

Остават замразени пенсиите. Социалната и минималната пенсия също остават на настоящото си ниво, както и помощите за хората с увреждания. Трябва да има грижа за хората с увреждания, е мнението на Георги Гьоков. Те най-трудно се справят във време на криза и инфлация, аргументира се той и изрази отново недоволството си, че служебното правителство не е внесло бюджет.

За него е несъстоятелен мотивът, че бюджет трябва да внесе редовен кабинет, защото зад него стоят политики. Каква дългосрочна политика води редовният кабинет в последната година от мандата си например, когато определя параметрите на бюджета за следващата година, попита Гьоков. Служебният кабинет е в същата ситуация - ако има редовно правителство, то може да направи актуализация на бюджета. Затова се противопоставихме сериозно на невнасянето на редовен бюджет, изтъкна Гьоков.

Социалистите застанаха зад удължителния бюджет, за да могат да се направят някакви корекции и да се даде глътка въздух на българските граждани.