Ха, така! Нивите с канабис се увеличиха 10 пъти

Актуални новини
10:56 - 09 Февруари 2020
2999
Ха, така! Нивите с канабис се увеличиха 10 пъти

През последните 2 години площите с индийски коноп в страната нарастват главоломно. Над 10 пъти е увеличението на канабиса през миналата година в сравнение с предходната.

Новината съобщи Янислав Янчев, началник отдел „Прилагане на схеми на единица площ“, дирекция „Директни плащания“ в Държавен фонд „Земеделие“ по време на Осмата национална среща на земеделските производители в България, която се провежда в курортен комплекс „Златни пясъци“.

Подлежат на подпомагане площите на кандидати, които са получили разрешение за отглеждане на коноп съгласно Наредба 1. При подаване на заявление за подпомагане задължително се вписва сортът на растението. От тази година има изискване да се представят и оригиналните етикети, като ще се наложи служителите на Държавен фонд „Земеделие“ да ги маркират трайно.

Когато кандидатът не попада в списъка на регистрираните производители на коноп, тези площи се наддекларират. Счита се за престъпление, ако се установи по-високо съдържание на тетрахидроканабинол в реколтата.