Ха, така: Топ полицай спипан кьоркютук зад волана

Общество
15:15 - 13 Януари 2021
3053
Ха, така: Топ полицай спипан кьоркютук зад волана

Полицейски шеф в Пазарджик е спипан пиян зад волана. Сега шофьорската му книжка е отнета за година и половина, а освен това е заплашен от дисциплинарно производство. На този етап ще премълчим името на ръководния служител в „Охранителна полиция”, който работи в едно от районните управления в дирекцията, пише „Знаме”.

В момента в ОД МВР-Пазарджик върви проверка по случая и от изхода й ще стане ясно дали ще бъде наказан по Закона за МВР или ще бъде оневинен.

Инцидентът станал в първия уикенд на новата 2021 година. Полицаят по това време бил в Пазарджик, където има жилище.

В съседство гърмяла силна музика, заради което той подал няколко сигнала на телефон 112. На мястото по сигнала пристигал неколкократно патрул на МВР и предупреждавал причинителите на шума да намалят звука. Това обаче имало краткотраен ефект и логично полицаят се ядосал. Така решен да вземе властта в свои ръце, отишъл в дежурната част на ОД МВР Пазарджик.

Там обяснил, че силната музика спира за малко при появата на патрул и после започва отново. Вдигнал скандал и обвинил колегите си, че не си изпълняват задълженията. На връщане от дирекцията към дома си полицейският началник бил спрян за проверка от патрул на Районното управление в Пазарджик и бил поканен да бъде тестван за употреба на алкохол.

Според описаното в докладната записка по случая, при поканата водачът размахал демонстративно полицейската си карта и отказал да му бъде извършена проверка. Като дори си е позволил да заплаши служителите на патрула с уволнение.

По неофициална информация служителят отрича да е заплашвал и да е превишавал правата си, твърдейки, че провокацията идвала от отсрещната страна. Комисията трябва да прецени къде е истината и дали няма лична основа в противоречивите полицейски показания. На този етап обаче остава съмнението, че вероятната причина за отказа е употребата на алкохол и шофиране в състояние, в разрез с позволеното от закона.

Законът автоматично влиза в сила и затова за отказа да бъде проверен с дрегер за употреба на алкохол на полицая е съставен акт. В понеделник (4 януари), е съставена и заповед за принудителна административна мярка спрямо водача – временно отнемане на шофьорската книжка за срок до 18 месеца.

„Имаме такъв случай и по случая е образувана проверка, заяви говорителят на ОД МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. Проверката се води от комисия от служители на дирекцията. Тя трябва да установи фактическата обстановка и дали има или няма дисциплинарно нарушение на наш служител. Ако комисията установи, че нарушение има, незабавно ще бъдат предприети действия, каквито се налагат, без значение от какъв ранг е служителят, защото пред закона всички сме равни”, приключи темата Мирослав Стоянов.

Очаква се проверката да приключи в рамките на месец, но е възможно и да бъде удължена.