Хага забрани рекламите за петрол, въздушен транспорт и круизни кораби

Правилата влизат в сила от 1 януари 2025 г.

Новини
14:41 - 16 Септември 2024
849
Хага забрани рекламите за петрол, въздушен транспорт и круизни кораби

Нидерландският град Хага стана първият град в света, който забрани рекламите за петрол и рекламите за индустрии, които консумират енергия, като тази на въздушен транспорт и круизни кораби.

Правилата влизат в сила от 1 януари 2025 г. Градът е първият в света, който прие такава забрана, след като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по-рано тази година призова правителствата да забранят тези реклами.

С промените Хага забрани рекламите на изкопаеми горива по улични билборди, според известие, публикувано на уебсайта на холандския град. Общинският съвет в третия по големина град в Холандия гласува за одобряване на новите правила за външна реклама, които ще се прилагат от януари за билбордове и свободностоящи рекламни екрани.

"Мнозина в индустрията за изкопаеми горива безсрамно използват зелен ПР,

дори когато се опитаха да забавят действията в областта на климата - с лобиране, правни заплахи и масивни рекламни кампании", каза Гутериш през юни, когато призова петролните компании да печелят от климатичната криза.

Компаниите "са били подпомагани и подбуждани от рекламни и PR компании за подхранване на лудостта", каза генералният секретар на ООН. "Призовавам тези компании да спрат да действат като помощници на планетарното унищожение", коментира той в доста остро изявление.

През последните години Гутериш използва почти всяка своя реч, за да призове изкопаемите горива и компаниите, работещи в индустрията.

Само миналия месец призова световните лидери постепенно да премахнат нефта и газа от своите икономики и да спрат нови проучвания за въглеводороди.