Хайко Маас: Брекзит без сделка би било безотговорно

Според него пандемията е направила разговорите с Лондон "дори още по-трудни"

Свят
14:48 - 05 Октомври 2020
1116
Хайко Маас: Брекзит без сделка би било безотговорно

Пандемията от коронавирус направи още по-необходимо от преди споразумение след Брекзит и един неуспех да се постигне сделка би било "безотговорно". Това смята германският външен министър Хайко Маас, цитиран от "Политико".

Според него пандемията е направила разговорите с Лондон "дори още по-трудни", но "също направи едно споразумение още по-необходимо", каза той след среща с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние в Берлин.

С днешните предизвикателства в здравеопазването и икономиката народите от двете страни на канала има достатъчно голям товар, така че би било напълно безотговорно да ги натоварим в тази позиция с допълнително проблеми, ако не сключим споразумение, предупреди външният министър.

Маас смята, че особено важни са решение за бъдещия граничен режим между Ирландия и Северна Ирландия, честна конкуренция и запазване единството на вътрешния пазар на ЕС.

Германският политик подчерта, че вратата остава отворена за "тясно и амбициозно партньорство" с Великобритания и че ЕС иска да бъде конструктивен и все още желае споразумение.

Ако искаме да пресечем финалната линия, ние наистина ще трябва да постигнем напредък по всички тези отворени въпроси, изтъкна още той.

Барние също се срещна с германския канцлер Ангела Меркел тази сутрин.