Хайко Маас: Турция увери, че военната операция в Сирия е временна

Ердоган смята за нереалистично предложението на Германия за създаване на "международна зона за сигурност"

Актуални новини
16:09 - 26 Октомври 2019
1859
Хайко Маас: Турция увери, че военната операция в Сирия е временна

Турските власти са дали уверения, че военната операция в Северна Сирия е временна, заяви днес германският външен министър Хайко Маас на пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара, предаде ТАСС.

Надяваме се, че Турция няма да остане дълго време на държавната територия на Сирия. Говорихме и днес за това и това бе потвърдено още веднъж. Това е нещо, което приветствам, добави Маас, цитиран от БТА.

Същевременно Чавушоглу заяви, че Турция смята за нереалистично предложението на Германия за създаване на "международна зона за сигурност" в Североизточна Сирия. Сега би било по-реалистично да се концентрираме върху прехвърлянето на хора в зоната за сигурност, каза той. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер предложи наскоро установяването на зона за сигурност в Сирия под международен контрол.

Видяхме, че подходът на САЩ спрямо Сирия не е искрен и започнахме операцията "Извор на мира". След това сключихме споразуменията със САЩ и Русия, заяви още турският външен министър.

Той добави, че Турция няма да толерира нарушения на човешките права в Североизточна Сирия, информира Ройтерс.