Хайко Маас в Гърция и Турция за намаляване на напрежението

Ескалиращото напрежение повдигна опасения от потенциален конфликт

Свят
14:10 - 25 Август 2020
1072
Хайко Маас в Гърция и Турция за намаляване на напрежението

Германският външен министър се отправи към Гърция и Турция във вторник в опит да намали нарастващото напрежение между двете съседки, които са в спор за права в източното Средиземноморие, съобщава АП.

Посещението на Хайко Маас е в момент, когато Гърция започва военно учение, включващо ВМС и ВВС в Средиземноморието на югоизток от Крит и на юг от гръцкия остров Кастелоризо, близо до район, където Турция изпрати изследователския кораб "Орук Рейс", придружен от военни кораби, за да проучва морско дъно за находища на газ и нефт.

В отговор на операциите на "Орук Рейс", Гърция постави въоръжение си силите в готовност и изпрати военни кораби да следват турските кораби.

"Турция и Гърция са наши съюзници в НАТО. Могат да се намерят решения за спорните въпроси, свързани с газовите находища в източното Средиземноморие, въз основа на международното право и при искрен диалог", заяви Маас.

"Напрежението не тежи само в отношенията между ЕС и Турция. По-нататъшна ескалация може да навреди на всички страни, но най-вече на онези, които са на място."

Гърция твърди, че районът, в който оперира "Орук Рейс", припокрива собствения им континентален шелф и поиска Турция да изтегли кораба. Анкара отговори, като разшири уведомлението за кораба, известно като Navtex, за операции на изследователския кораб до 27 август.

Атина отвърна, като заяви, че ще проведе тридневно военно учение в района. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че "Гърция ще бъде единствената, която е отговорна за всяко негативно развитие в региона", и каза, че военните учения "застрашават безопасността на бреговете и корабоплаването на всички кораби в региона".

Ескалиращото напрежение повдигна опасения от потенциален конфликт между двамата регионални съперници, които са стигали до ръба на войната три пъти от средата на 70-те години на миналия век, включително веднъж за права в Егейско море.

"Прозорците за диалог между Гърция и Турция сега трябва да бъдат отворени допълнително и да не се затварят", каза Маас. "За това вместо нови провокации, най-накрая имаме нужда от стъпки към деескалация и начало за насочване на разговорите."

Пътуването на Маас е преди срещата на външните министри на ЕС в Берлин по-късно тази седмица, на която ще бъде обсъдена Турция. Маас отбеляза, че "гласът на Гърция ще има особена тежест."