Хаити е на ръба на хуманитарна катастрофа

Хиляди граждани призовават за оставката на премиера Ариел Хенри

Свят
12:29 - 27 Септември 2022
1035
Хаити е на ръба на хуманитарна катастрофа

Хронична престъпна, икономическа и политическа криза доведе до хуманитарна катастрофа в Хаити. Това заяви пратеникът на ООН в страната, цитиран от Би Би Си.

Седмици на насилие и атаки срещу складове за хранителна помощ разтърсиха продоволствената сигурност на нацията, каза Хелън Ла Лайм по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

В знак на протест срещу тежката ситуация предприятията са затворени и транспортните услуги не работят. Хиляди призовават за оставката на премиера Ариел Хенри.

Гражданските вълнения на острова ескалираха, след като той обяви край на държавните субсидии за гориво на 11 септември, което доведе до рязко покачване на цените на бензина и дизела. Оттогава протестите и грабежите се засилиха.

Ла Лайм каза пред Съвета за сигурност на ООН, че около 2000 тона хранителна помощ, оценени на близо 5 милиона долара са били изгубени след многократни атаки срещу местни складове на Продоволствената програма на ООН. Това колективно би подкрепило до 200 000 от най-уязвимите хаитяни през следващия месец, допълни тя.

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) Валери Гуарниери посочи, че ситуацията в Хаити за съжаление достигна нови нива на отчаяние. Инфлацията се повиши до най-високото си ниво от десетилетие и 40% от страната разчита на хранителна помощ, за да оцелее, добави тя.

Гуарниери допълни, че очаква продоволствената сигурност да се влоши още повече тази година, като 1,3 милиона души ще бъдат в извънредно положение поради кризата.

Престъпните групи са в центъра на проблемите на Хаити, а хроничното насилие доведе до смъртта на стотици и хиляди разселени.

Степента на гангстерско насилие, която вече беше скочила след убийството на президента Жовенел Моис от наемници преди година, достигна шокиращи нови нива след избухването на война между враждуващи групировки.