Хаджигенов, Бабикян и Минеков подслушвани заради Черепа

Ексклузивно
15:22 - 04 Юни 2021
6834
Хаджигенов, Бабикян и Минеков подслушвани заради Черепа

Протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов са били подслушвани покрай мащабно дело срещу хазартния бос Васил Божков, твърди източник на Lupa.bg. Сред следените са били адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, самонарекли се миналото лято "Отровното трио".

Делото срещу Васил Божков е било образувано по подозрение, че плаща за протести и размирици. Публична тайна е, че негови структури бяха сред най-активните по време на протестите и разнасяха пачки с пари. Смята се, че всяка седмица Черепа е осигурявал над 350 000 лева за размирици и за финансиране на негови хора в политическия и медийния елит.

Именно покрай тези подозрения обхвата на подслушваните със СРС е разширен. Спецслужбите са търсели доказателства за финансиране на "Отровното трио" от страна на Васил Божков и затова са дали разрешение за подслушването, разясни източника на Lupa.bg.

Малко преди това Николай Хаджигенов например е ангажиран като адвокат от певицата ЛиЛана, за която е известно, че е в особено близки отношения с хазартния олигарх в немилост. Сред подслушваните е била и официалната половинка на Божков - бизнесдамата Елена Динева, която първо бе арестувана, а след това освободена.

Още миналото лято Черепа бе посочен от прокуратурата като организатор на протестите и бяха разпространени негови разговори с журналиста Огнян Стефанов, както и с тогавашния депутат от левицата Александър Паунов, член на маргиналната Комунистическа партия. В тях хазартният бос обясняваше как може да прати хора по площадите. Прокуратурата обаче намекна, че "заговорът" стига по-далеч, но тогава не предостави доказателства. Вече близо година няма информация какво се случва с това дело.

Към момента не е установено незаконно подслушване на политици от опозицията, обяви в петък говорителката на прокуратурата Сийка Милева. Тя уточни, че е образувано дело, което се разследва от Националната следствена служба. По него вече били разпитани 11 свидетели. От изявлението на Милева не стана ясно дали това са шефовете на ГДБОП и ДАНС, както и служителите от МВР, привикани за разпит след като бяха назначени от служебния вътрешен министър Бойко Рашков да проверяват скандала с подслушванията. Случаят се проверявал и от Националното бюро за контрол на СРС, добави Милева.

Междувременно заместник-председателят на Бюрото Илко Желязков бе санкциониран заради корупция от финансовото министерство на САЩ. Според документа той е действал като посредник в корупционни схеми. Желязков е бил използван в схема за подкупи, свързана с издаването на български документи на чужденци и подкупване и изнудване на политици и държавни служители. В момента Желязков е в отпуск, а шефът на Бюрото Пламен Иванов заяви, че той няма как да бъде уволнен или да подаде оставка, защото няма действащ парламент.

В четвъртък вечерта Хаджигенов показа пред БНТ доказателства за подслушването на протестиращи. Той извади документи, които е видно, че са следени Настимир Ананиев, лидер на партия "Волт" и депутат от "Изправи се! Мутри, вън!", и на Тихомир Василев от "Зелена Обеля".

Наред с уверението, че няма нищо незаконно, Сийка Милева напомни, че разгласяването на информация за СРС-та се таксува от Наказателния кодекс като тежко престъпление. "Напомням, че всеки български гражданин, разполагащ с данни или доказателства за извършено престъпление или нарушение, е обществено задължен незабавно да уведоми орган на досъдебното производство или друг компетентен държавен орган", заяви тя.