Хакер хвана кръста в Русе

Общество
12:51 - 06 Януари 2023
2140
Хакер хвана кръста в Русе

Двайсет и осем годишният Валентин Цветков извади кръста на Богоявление в Русе, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум.

Общо 11 души се включиха в ритуала на Йордановден. Те бяха на възраст между 18 и 51 години. Температурата на водата бе около шест градуса. Валентин Цветков хваща кръста за първи път в Русе. 

"За трети път скачам за кръста. Искам да благодаря на Господ, че избра мен, на съпругата ми, че ме подкрепя винаги, както и на брат ми Теодор Цветков, защото ме научи преди няколко години, че с вяра можеш да постигнеш всичко", каза Цветков, който работи в сферата на IT-индустрията. 

Той пожела на всички да бъдат много по-уединени. "Да бъдем човек спрямо съседа си и да загърбим различията си, защото само заедно можем да успеем", каза още младият мъж. 

Валентин Цветков получи халат и 100 лева от кмета на Русе Пенчо Милков, а Русенският митрополит Наум го дари със сребърно кръстче, икона и бутилка вино. Областният управител на Русе Анатоли Станев и посланикът на България в Румъния Радко Влайков му подариха икони. 

Десетки русенци присъстваха на Великия Богоявленски водосвет на брега на река Дунав в Русе.