Хакер от "ТАД груп" свидетелства срещу шефа и колегите си

Кристиян Бойков се похвалил, че "ударил нещо голямо"

Новини
17:52 - 31 Юли 2019
19996
Хакер от "ТАД груп" свидетелства срещу шефа и колегите си

Служител на „ТАД Груп”се оказа сред основните свидетели по делото срещу обвинените за кибертероризъм собственик на фирмата Иван Тодоров, търговския й директор Георги Янков и сочения за топ хакер 20-годишен пловдивчанин Кристиян Бойков. Това стана ясно на днешното заседание на Специализирания съд, който трябва да реши дали да остави за постоянно в ареста Тодоров.

Прокуратурата настояваше заседанието да се води при закрити врати заради разгласяването на поверителна информация, но искането беше отхвърлено.

Показанията на младшия експерт от „ТАД Груп” Захари Захариев Митев са сред основните улики срещу колегите му. Той обяснил, че задачите му се възлагали лично от Бойков и Тодоров. Търсели се различни слабости на сайтове и фирми.

Митев казал пред разследващите, че покрай датата на атаката срещу НАП, Кристиян сам му се похвалил, че е “ударил нещо голямо”. На въпрос за какво става въпрос, Бойков попитал дали е сигурен, че иска да знае. Митев отказал и след няколко дни разбрал за хакването на сървъра на приходната агенция, при което бяха източени данните на близо 5 милиона българи. 

Адвокатите на Иван Тодоров 

Снимка: Агнес Методиева