Хакерът Кристиян: Леко ме заплашваха по време на разпитите. Получих нервен срив. Не съм вълшебник!

Общество
08:30 - 22 Юли 2019 (обновена)
8246
Хакерът Кристиян: Леко ме заплашваха по време на разпитите. Получих нервен срив. Не съм вълшебник!

Програмистът Кристиян Бойков, който бе обвинен за хакерската атака срещу НАП, засегнала реално цялата държава, заяви днес, че по време на 8-часовия първоначален разпит от служители на ГДБОП е бил "заплашван леко" да признае вината си. "Няма какво да признавам, защото съм невинен", бе категоричен младежът, който гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Разтревожен и нервен съм. Страхувам се! Не съм вълшебник, заяви още станалият популярен младеж.

"Не бих се нарекъл вълшебник, както каза премиерът, а 20-годишен ученик. Това са много обширни данни като знания и не можеш да се наречеш експерт. Прибираш се от работа - четеш и тестваш. Много мои приятели са ме молили да тествам нещо тяхно. Всичко с позволение правя. Аз се занимавам с това от 5-6 години. В свободното си време уча", допълни хакерът.

IT-специалистът разказа, че е бил задържан в офиса си. Той бил на балкона, когато научил, че служители на ГДБОП са дошли да му сложат белезниците. Кристиян сподели, че е бил пред нервен срив и че в ареста са го разпитвали 15 едри мъже. Сега не можел да ходи на работа, защото медиите го следели, затова работел от вкъщи.

Кристиян Бойков заяви, че не се притеснява толкова от разследването, колкото от факта, че цялата държава е насочила вниманието си върху него. Страхувам се, тъй като нещата, които ми се случват се случват за първи път, коментира той. Никога не съм искал да ставам известен по какъвто и да е начин, допълни Кристиян.

Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв”, каза още той.

Кристиян Бойков разказа още, че когато от ГДБОП му сложили белезниците, се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около седем часа. Иззет е един служебен компютър и два лични.

"Аз не бях на работното си място, когато колегите от ГДБОП. Бях привикан от терасата да вляза в офиса и бях закопчан. Веднага ми щракнаха белезниците. Попитах дали е нужно всичко това да се случва, а те казаха "да". Аз се притесних изключително много. Получих нещо като нервен срив, но после си замълчах и се успокоих", разказва той.

 "Познавам някои от хората от ГДБОП. Били сме заедно на събития и конференции, но дотам. Нищо конкретно не са търсили. Седем часа ме разпитваха, но накрая вече просто си говорехме за работата ми", допълни Бойков.

По думите на Кристиян Бойков ГДБОП стига до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация. Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи. Бойков работи към фирма за киберсигурност, а освен това преди няколко месеца е провел курс в ГДБОП по повишаване на уменията по виртуална безопасност.

„Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада”, коментира работодателят му Георги Янков, който също бе в студиото на Би Ти Ви.

През 2017 г., още като ученик, Бойков пробива защитата на сайта на МОН. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като от ведомството дори го поканиха да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. „Опитах да предупредя МОН, че сайтът им не е защитен”, обясни Кристиян. Нямам представа какво са масивите на НАП и дали са защитени, категоричен е Бойков.

ГДБОП са поискали с писмо в петък съдействие от работодателите на Кристиян Бойков за разкриптиране на информацията в работния му компютъра, който е иззет преди седмица. Ако тази информация изтече ще бъдат катастрофални последиците за всички, коментира Георги Янков - работодателят на Кристиян Бойков.

Работодателят му обясни, че фирмата им е работила с клиенти от банковия сектор, фармацевтични компании, най-вече в частния бизнес. Кристиян Бойков  не е работил с ангажимент да проверява сигурността на държавни институции.

Георги Янков обясни още, че служебните компютри на всички специалисти във фирмата са криптирани, което не е прищявка, а изискване на фирмите, техни клиенти и правилата за работа, които те спазват. Информацията съдържаща се на компютрите на работещите във фирмата е изключително чувствителна за всички клиенти, с които е работил Кристиян. 

Янков обясни, че в петък от ГДБОП е постъпило писмо с молба да им съдействат за декриптиране на информацията на компютъра. Той заяви, че нямат намерение да нарушават договорите си с клиентите и да разкриват и да дават достъп до тези данни. Ако тази информация изтече ще бъдат катастрофални последиците за всички, каза още Янков и за пореден път заяви, че е пълен абсурд Кристиян да има нещо общо с това.

"С удоволствие бихме послушали премиера да отворим компютъра, но ще попречим на следствието. Иззеха един служебен и два лични компютъра. Служебният компютър е криптиран. Длъжни сме да съхраняваме информацията на клиентите си по най-сигурния начин", посочи мениджърът на фирмата, в която работи Кристиян.

20-годишният Кристиян Бойков, който беше задържан на 17 юли по подозрение за изтичането на лични данни от системата на НАП, бе освободен два дни по-късно срещу мярка за неотклонение - "подписка". Според прокуратурата е установено, че Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на Националната агенция по приходите, но деянието е извършено към информационна система, която не е част от критичната инфраструктура.