Хакери налазват сметките от името на ЧСИ

Хиляди са ужилените от фалшивите имейли

Общество
09:50 - 15 Октомври 2020
1359
Хакери налазват сметките от името на ЧСИ

Хакери атакуват и точат данни от името на частни съдебни изпълнители и адвокати. За това са сигнализирали зрители на Нова тв, получили заплашителни писма за неплатени задължения.

От края на лятото хиляди потребители в интернет са атакувани с фалшивите имейли, показва проверка на телевизията. Жертвите са приканвани да платят доброволно парични задължения в бързи срокове от името на адвокати и частни съдебни изпълнители. Електронните съобщения получават, както граждани, така и търговци.

Вместо покана за доброволно изпълнение обаче, те получавали фишинг имейли, с които хакерите атакуват чувствителни данни като кодове за онлайн банкиране, кредитни карти или друга информация за достъп до финансови услуги.

Преди дни зрителка получава имейл със заглавие: „Уведомление за образувано дело”. Съобщението я приканва доброволно да плати дълг към интернет доставчик. „Срещу мен е образувано изпълнително дело и това изпълнително дело е с оглед непогасени от мен задължения към конкретна компания. На първи етап много се притесних, защото реално погледнато аз много внимавам какви договори подписвам”, разказва тя.

Подател е частен съдебен изпълнител. И следва предупреждение: ако не плати дълга в срок, предстои принудително вземане. Към самия изпълнителен лист води прикачен файл. Според зрителката имейлът изглеждал много автентичен.

Въпреки това тя се усъмнява. И прави проверка на подателя в интернет. В сайта на ЧСИ има информация за мъжа, но телефонът и мейлът, които са посочени, са други. Според експерта по информационна сигурност Борис Гончаров става дума за класическа фишинг измама. Крайната цел – чрез отварянето на прикачения файл да се проникне в компютъра на жертвата. Тогава последствията могат да бъдат необратими:

През последния месец сигнали за подобен тип измами буквално заливали Камарата на частните съдебни изпълнители, става ясно от репортажа. Като податели на имейлите най-често са посочвани Галин Костов и Стоян Якимов. Справка в регистъра на частните съдебни изпълнители показва, че и двамата са реално действащи юристи. От камарата обаче са категорични, че писмата са фалшиви и не са изпращани от цитираните имена на техни колеги.