Хакери откраднаха YouTube канала на телевизия TV1

Актуални новини
12:05 - 21 Март 2023
1929
Хакери откраднаха YouTube канала на телевизия TV1

В неделя YouTube каналът, в който се излъчваха на живо актуалните предавания на телевизия TV1, е бил откраднат от хакери. Това съобщи собственикът на телевизия Румен Ковачев в понеделник вечерта в предаването "Денят с Веселин Дремджиев", което също се излъчва в ефира на TV1.

"В рамките на една минута бяха сменени паролите на основния YouTube канал TV1 Bulgaria. Двуфакторната идентификация беше преодоляна от неизвестни хора. Акаунтът ни беше прехвърлен към канала на един известен геймър, който се казва Олександър Костилиев, който е световен шампион по играта Counter Strike", съобщи Ковачев. Досега откуп за канала не е искан, а каналът вече не може изобщо да бъде открит в YouTube.

"Предприели сме възможните стъпки в опит да възстановим контрола си върху акаунта на телевизията в мрежата за видеосподеляне. Допускаме, че става въпрос за опит да ни затворят устата като домакини на свободната журналистика и да ограничат контактите ни с нашата вярна аудитория", пишат от телевизията на официалната си интернет страница.

"Логичната версия е, че наближават избори в България и някой има причина да попречи на неудобните въпроси, коментари и анализи в нашите предавания", коментира Ковачев. От телевизията вече са подали сигнал до службите в МВР, които се занимават с киберпрестъпления, а публицистичната продукция на TV1 все още може да се гледа на живо и на запис в YouTube - в резервния канал на телевизията - TV1 Play (тук).