Хакери съсипаха родителите, посегнаха на платформата за първокласницитe

Новини
22:22 - 19 Април 2021
3633
Хакери съсипаха родителите, посегнаха на платформата за първокласницитe

Опити за хакерски атаки срещу новата електронна система за прием на деца в първи клас в София са установени още в първия ден, в който родителите могат да попълват кандидатурите.

В понеделник бяха обявени над 13 000 места за прием в първи клас в 168 общински училища в столицата. От 19 април до 28 май родителите могат да попълват профилите на децата, с които ще се кандидатства електронно. Самата система работи от 29 март, като вече обединява приема в ясла, детска градина, предучилищна група и 1-и клас.

“Над 5000 родители вече са направили кандидатурите. Екипите за обратна връзка са активни почти денонощно, като в неделя до полунощ отговаряха на въпроси на родители. Голямото улеснение е, че тази година за първи път родителите на над 12 000 бъдещи първокласници ще бъдат улеснени значително, защото всичко става от домашния компютър. Създадена е и организация за родителите, които нямат достъп до интернет - те могат да отидат в съответното училище, където ще получат помощ за попълване на кандидатурите”, обясни зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов.

Освен това вече от родителите няма да се изисква да представят различни документи, тъй като системата е свързана с ЕСГРАОН и всички декларирани обстоятелства се проверяват по служебен път.

Доц. Чобанов посъветва и при попълването на профилите да се подават данните точно както са записани в личните карти, за да не възникват проблеми.

“И тази сутрин имаше сериозни опити за хакване на системата. Преди това констатирахме отделни опити за атаки, а сега системно се подават фалшиви заявки, но имаме уверението на техническите звена, че нещата са под контрол и всичко ще премине нормално. Това са безотговорни действия, които, ако успеят, ще предизвикат неудобство за родителите”, заяви доц. Чобанов.

Общият брой на обявените места е чувствително по-голям от този на децата, така че всички ще бъдат приети. При необходимост общината има готовност да увеличава бройки и паралелки, тъй като има училища в отдалечени квартали с доста големи прилежащи райони.

20% от първокласниците през 2019 г. са записани в различни от прилежащите училища. Причината е, че много родители търсят възможност детето да ходи в училище, близко до работата им. Новата система позволява родителите да кандидатстват навсякъде, не само по водещия принцип за най-близко до дома училище.

Системата ще бъде заключена на 28 май, а резултатите от първото класиране ще бъдат обявени на 4 юни.