Хакери сринаха сайта на Кремъл преди "пряката линия" на Путин

Зарежда трудно или не винаги се отваря

Общество
12:19 - 14 Декември 2023
1432
Хакери сринаха сайта на Кремъл преди "пряката линия" на Путин

Ретроградният Меркурий явно обърква и планове, и техника не само у нас, но и в Москва. Точно преди традиционния годишен брифинг на руския президент сайтът на Кремъл се срина. Според руската страна причина за това е хакерска атака.

По информация на изданието "База" официалният сайт на руския държавен глава kremlin.ru работи, но със значителни сривове. Той зарежда трудно или не винаги се отваря. Най-многобройни са проблемите при опит да се отвори сайтът от персонален компютър. От смартфон зареждането е по-лесно.

"По предварителни данни сайтът на президента е обект на атака", пише изданието "База".

Любопитното е, че този технически срив идва непосредствено преди т.нар. "пряка  линия" на Путин, при която той трябва да отговаря на въпроси, зададени от руснаците. Тази година пряката линия съвпада с годишната пресконференция.

Междувременно руските държавни медии съобщиха, че подадените към Путин въпроси този път са над  милион и половина.

Тези продължителни медийни събития са обичайни за Путин, който е на власт като премиер или президент от 2000 година. Миналата година пресконференцията беше отменена и западни агенции коментираха, че лидерът на Кремъл иска да избегне въпроси за нахлуването в Украйна, когато армията му търпеше неуспехи там. Година по-късно обаче Путин изглежда по-уверен, отбелязва ДПА.