Хакери удариха компания №1 за преработка на месо

Временно спря производството в Австралия, Канада и САЩ

Новини
23:00 - 02 Юни 2021
5041
Хакери удариха компания №1 за преработка на месо

Най-голямата компания за преработка на месо в света е била обект на сложна кибератака с изнудване. Компютърните мрежи в JBS са били хакнати, което доведе до временно спиране на производството в Австралия, Канада и САЩ.

ИТ системите са от съществено значение за съвременните месопреработвателни предприятия, като компютрите се използват на няколко етапа, включително фактуриране и доставка. Според търговското обединение Beef Central, супермаркетите и други големи крайни потребители ще бъдат едни от най-силно засегнатите клиенти, поради нуждата им от постоянни доставки.

JBS заяви, че е постигнала значителен напредък в справянето на кибератаката и се надява по-голямата част от заводите ѝ да заработят отново съвсем скоро. Компанията увери, че е спряла всички засегнати ИТ системи веднага след откриването на атаката и че нейните резервни сървъри не са били хакнати.

Обединеният синдикат на работниците в хранително-вкусовата индустрия, който представлява и служителите на завода в JBS, призова компанията да гарантира, че въпреки спирането, хората ще си получат заплатите.

Макар че разследването едва сега започва, компанията "вярва, че рансъмуер атаката произхожда от престъпна група, вероятно базирана в Русия". В работата по издирването на извършителите е включено и щатското Федерално бюро за разследвания. Петте най-големи завода за говеждо месо на JBS са в САЩ и са отговорни за една пета от производството на месо в страната, според Блумбърг.