Хакери удариха здравеопазването в Ирландия

За кибератаката бяха обвинени международни престъпници

Свят
13:29 - 14 Май 2021
537
Хакери удариха здравеопазването в Ирландия

Здравните власти на Ирландия обявиха, че са изключили компютърните си системи, след като са претърпели "значителна хакерска атака" с искане за откуп, седмица след като най-голямата мрежа от тръбопроводи за гориво в САЩ също беше ударена, предаде "Франс прес".

За хакерската атака в Ирландия бяха обвинени международни престъпници, като се уточнява, че са ударили здравните досиета, но според официални лица безопасността на пациентите не била изложена на риск.

"Взехме предпазните мерки да изключим всички наши ИТ системи, за да ги защитим от тази атака и да ни позволи (да) направим пълна оценка на ситуацията със собствените ни партньори по сигурността", уточни изпълнителният директор на здравната служба.

"Извиняваме се за причиненото неудобство на пациентите и на обществеността и ще предоставим допълнителна информация, когато стане налична", добави тя, подчертавайки, че ирландската програма за ваксинация срещу коронавирус не е засегната и "продължава напред, както е планирано".

Поредната атака на рансъмуер миналия петък принуди спирането на най-голямата система за разпределение на гориво в САЩ, което доведе до известна паника при закупуването на бензиностанции по източния бряг.

Москва отхвърли американските обвинения, че базираната в Русия група стои зад кибератаката.

Главният изпълнителен директор на HSE Пол Рийд заяви, че нападението в Ирландия е "международно управлявана престъпна операция", а властта работи с полицията, армията и основните си доставчици на ИТ сигурност.

"Намираме се на много ранните етапи на пълно разбиране на заплахата", каза той пред ирландския телевизионен оператор RTE, добавяйки, че се опитва да "овладее" проблема.

От родилния дом на Ротонда в Дъблин заявиха, че "поради сериозен проблем с ИТ", той приема само спешни случаи и жени, които са бременни поне в 36-та седмица.

Шефът на болницата Фергал Малоун заяви, че атаката е насочена към компютри, съхраняващи досиета на пациенти.

Спасителното оборудване работи нормално, "няма проблем за безопасността на пациентите", а болницата е преминала към резервни хартиени записи, каза той пред RTE.

"Но очевидно производителността ще бъде много по-бавна", каза той и призова амбулаторните пациенти с рутинни срещи да стоят настрана.