Хакери ударили и Министерството на правосъдието на САЩ

Не са засегнати класифицирани системи, уверяват от ведомството

Новини
21:27 - 06 Януари 2021
1452
Хакери ударили и Министерството на правосъдието на САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи в сряда, че около 3% от имейл акаунтите вероятно са били засегнати като част от мащабна хакерска атака, предаде АП

Масово нарушение на федералните правителствени агенции американските служители свързват с Русия.

Не са засегнати класифицирани системи, се казва в изявление на говорителя на Министерството на правосъдието Марк Раймонди.

Той не идентифицира на кого могат да принадлежат потенциално компрометираните имейл акаунти. Не беше ясно веднага дали проникването в Министерството на правосъдието и други агенции включва достъп до данни, различни от имейли.

Припомняме, че в края на миналата година хакерска група атакува електронната поща на калифорнийска компания, работеща в сферата на информационната сигурност. Следите отново водят към Русия.

Уточнява се, че хакерите са се опитали да получат достъп до електронната кореспонденция на компанията CrowdStrike Holdings Inc.

Експертите на Microsoft установиха, че опитът на хакерите е бил неуспешен.

Междувременно днес бе съобщено, че новоизбраният президент на САЩ Джоузеф Байдън възнамерява да номинира члена на Апелативния съд в столицата Мерик Гарланд за поста шеф на Министерството на правосъдието и главен прокурор на страната.

Гарланд бе номинация на експрезидента Барак Обама за Върховния съд.

Гарланд е бивш прокурор, който се разглежда като умерен. Той също си е изградил репутация на открит и колегиален съдия в Окръг Колумбия.

Преди да стане съдия той е заемал топ постове в правосъдното министерство, където е водел някои от най-големите разследвания от ерата на бившия президент Бил Клинтън, включително бомбения атентат в Оклахома сити, нападението на Олимпийските игри в Атланта и други случаи.