Хакерите, атакували властта, оставяли нарочно следи

Започната е процедура по искане за екстрадиция на мъжа, заподозрян за участие в атаката

Общество
13:36 - 18 Октомври 2022
1679
Хакерите, атакували властта, оставяли нарочно следи

Командният център, от който са насочвани милионите заявки към българските държавни сайтове в събота, е причината страната ни бързо да установи кой стои зад кибератаката. Центърът се намирал в Магнитогорск, а от групата We are killnet, която направи атаката, са оставили следи към него нарочно. Целта им е била да покажат, че ударът идва точно от Руската федерация.

Центърът е мястото, от което атаката е координирана. Оттам милионите заразени устройства, сред които и смартперални и телевизори, са насочвани към сървъра, на които са разположени правителствените сайтове, както и този на президентството, няколко летища и телеком. За да стигнат до командния център, разследващите прегледали лог файловете на сървърите на сайтовете. Там се съдържа информацията кой и кога е поискал достъп до страницата. Ако там излизат множество опити за вход от еднакви IP адреси, става дума за разпределителна атака за отказ от услугата, съобщава 24 часа.

Оттам се следва откъде е насочен трафикът и къде се намира устройството, което координира цялата атака. То служи за т.нар. гара разпределителна и определя кои сайтове са атакувани, за колко време и каква част от заразените устройства да правят заявки към тях.

Българските власти са поискали от Руската федерация и данни за интернет доставчика, дал IP адреса на командния център. Започната е и процедура по искане за екстрадиция на мъжа, заподозрян за атаката. Освен него се проверяват още 146 души за евентуална съпричастност.

Данни на българските разследващи са предоставили и от ФБР, италианските карабинери, както и румънските служби. Те разполагат с информация за групата We are killnet, защото тя направи няколко удара в САЩ, Италия и Румъния. Организацията е създадена в края на март - малко след началото на войната в Украйна. Тя напада само страни, които са изразили несъгласието си с Кремъл и подпомагат европейската интеграция на властите в Киев.