Хакерска атака ли провали дебата в Европарламента?

Актуални новини
14:50 - 06 Октомври 2020
5058
Хакерска атака ли провали дебата в Европарламента?

Хакерска атака е в основата на проваления дебат за правовата държава в България в Европарламента вчера. Това съмнение плъзна масово в социалните мрежи след вчерашната гротеска в Брюксел, когато безпрецедентен технически гаф спря звука в залата.

Един от тези, които не изключват възможността осуетената дискусия да е плод на умела хакерска атака, е журналистът Георги Готев от EURACTIV.

„Първоначално звукът онлайн изчезна при изказването на зам.-председателя на Европейската комисия за ценности и прозрачност Вера Йоурова. Настъпи момент на търсене на микрофон, който работи, но и това не помогна. След това при комисаря по правосъдието Дидие Рейнерс системата „заби“, като белгиецът сякаш заекваше, повтаряйки едни и същи думи многократно. След това се появи образът на шефа на групата на ЕНП Манфред Вебер, но без звук. След това образ и звук изчезнаха напълно”, описва брюкселската пародия Готев.

Точно този ход на събитията събуди подозрението, че гафът никак не е случаен.

„Това с техническите гафове точно при дебата за България подсказва, че мафията е вездесъща и Евросъюзът може би не е защитен от нея”, коментира под поста на Готев и Ilko Enchev.

„Това беше ясно доказателство за напредъка на българските хакерчета. Интересно какво очаквате при едни избори по дигитален начин... Това беше само предупреждение”, загатва пък Чуден Чуденов. "Гледах  съвсем от началото онлайн излъчването. Определено имаше външна намеса", съгласява се и Kristiyan Andreev.