Халед Мешал е новият лидер на "Хамас"

Вчера, Израел съобщи, че е ликвидиран досегашният водач на групировката Яхия Синуар

Топ
14:14 - 18 Октомври 2024
1233
Халед Мешал е новият лидер на "Хамас"

Халед Мешал e поел функциите на действащ ръководител на палестинската групировка "Хамас". Това се случи, след като на 17 октомври Израел съобщи, че е ликвидирал досегашния лидер на групировката Яхия Синуар, съобщи частният телевизионен канал Lebanese Broadcasting Corporation International (LBCI).

Мешал контролира всички комуникации с важни заинтересовани страни, участващи в преговорите за освобождаване на израелските заложници и затворници терористи.

Ръководството на "Хамас" е информирало турски, катарски и египетски официални лица за смъртта на ръководителя на политическото си бюро Яхия Синуар по време на операцията в Тел ал-Султан. Хамас подчерта, че след убийството му преговорите за размяна на затворници и прекратяване на войната ще станат все по-трудни и по-сложни.

Според LBCI убийството на Синуар и последиците от него за преговорите и евентуалното прекратяване на огъня, са били обсъдени от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

От 2012 г. насам Мешал пребивава в луксозни жилища в Доха, столицата на Катар. Последното му изявление е направено в Малайзия на 7 октомври 2024 г. в реч по повод първата годишнина от войната в ивицата Газа.

В нея Мешал призова мюсюлманите да водят джихад с оръжията и живота си и да открият допълнителни фронтове срещу Израел.