ХАЛТУРА: ГЕРБ в Плевен реже 70 бона от театъра, дава ги за футбол

Ексклузивно
15:10 - 04 Март 2020
3895
ХАЛТУРА: ГЕРБ в Плевен реже 70 бона от театъра, дава ги за футбол

70 000 лева от парите за театър в Плевен отиват за селски футбол. Това стана ясно от интервю на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Георгиев, който обясни, че по искане на партията 70 бона от Бюджет 2020, предвидени за Драматично-куклен театър „Иван Радоев”, ще бъдат отклонени към футбола по селата от областта.

Йордан Георгиев от ГЕРБ настоява, че театърът не заслужава спорните 70 000 лева

За халтурата на управляващите съобщи „Плевен Прес”. Аргументът на гербаджията е, че субсидията, която се дава на театъра, е повече, отколкото се връща като продукт. Срещу решението протестира директорът на театъра Васил Василев, който е и бивш зам.-министър на културата.

Заради скандалното орязване на парите за театър Василев, който е начело на театъра от 2106-а, посети заседание на Общинския съвет, на което каза следното:

Уважаеми дами и господа, благодаря, че ми предоставихте микрофона. Ще ви напомня, че в историята на Общинския съвет в Плевен едва ли е имало подобно посещение. И едва ли ще има друго.

Искам да ви благодаря, че в рамките на 4 години, толкова съм в Плевен, от 45% бюджет, който предоставяхте на ДКТ „Иван Радоев”, стигнахте до 5%. Благодаря за днешното предложение, което сте направили, и с което този бюджет вече е 3%.

Лесно е да се разпореждате с пари, които не са ваши. Лесно е да правите политика без да имате визия за нея. Историята обаче е безразлична към безличните хора. Бъдете смели. И когато давате пари, давайте ги от себе си. Вижте тези хора, които са зад гърба ми /сочи актьорите – б.а./. Те дойдоха доброволно. Защото всяка Божа вечер вдигат завесите на плевенския театър. И всяка Божа вечер застават пред публика, за да ѝ показват правотата на живота.

Аз съм господин Никой. Вие сте представителите на нашия град. За вас са гласували. Нямам моралното право да ви съдя. Ще ви съди бъдещото поколение, което идва след нас.

ДКТ „Иван Радоев” е много близо до вас. Елате и гледайте. Вижте паркинга ни, вижте хората, които работят в театъра.  И тогава съдете. Гласувайте по съвест, а не по политически причини. Защото сте представители на плевенската общественост, на нашия град.

Днес ще си тръгнем с решен бюджет за гражданите на Плевен. Умолявам ви, не мерете стотинките – мерете за бъдещето. Вижте колко станаха погребалните агенции в Плевен. Много повече отколкото са хората, останали в града. И ако това не го забелязвате, ей Богу, такъв красив град да си умре – това е ваша отговорност.

И накрая искам да ви припомня, че всички революции в световната история са се правили от интелектуалци. Благодаря ви за вниманието!

Лесно се разпореждате с пари, които не са ваши, гневен е шефът на ДКТ „Иван Радоев” - Васил Василев 

„Бойко Борисов реши да даде 13 милиона лева годишно за спасяването на ФК "Левски", а също и близо 37 милиона за стадиони на два пропаднали пловдивски отбора. Лумпените от агитките, разбира се, са по-важни от ходещите на театър...”, сподели своята ярост и писателят Добри Божилов.