Халтура: Поне $5 млн. за нарязана картина на Банкси

Култура
19:00 - 03 Септември 2021
2462
Халтура: Поне $5 млн. за нарязана картина на Банкси

Картината на британския уличен художник Банкси, която той почти унищожи с вградено режещо устройство, след като беше продадена на търг, търси нов собственик, като се очаква наддаването в аукционна къща "Сотбис" да надхвърли 5 милиона долара, съобщиха световните информационни агенции.

До 2018 г. , когато беше продадена за 1,4 милиона долара, след което зрелищно нарязана, картината се наричаше "Момиче с балон". Сега името й е "Любовта е в кошчето за боклук" и предварителната й оценка е от 4 милиона до 6 милиона британски лири (5,5 милиона до 8,3 милиона щатски долара).

Това е четири пъти повече от сумата, платена за практически унищожената картина. Половината от нея остана цяла, защото вграденият шредър се счупи. Купилият я колекционер реши да я запази, но смени името й.

Коментирайки насрочения за 14 октомври търг, директорът на отдела за съвременно изкуство на "Сотбис" Алекс Бранчик нарече случилото се преди три години "най-зрелищния хепънинг . . световна сензация, превърнала се в културен феномен". Той описа "Любовта е в кошчето за боклук" като "най-доброто произведение на Банкси, истински символ на най-новата история на изкуството".

Преди търга картината ще бъде изложена в Лондон, Хонконг, Тайпе и Ню Йорк.

Банкси все още успява да запази в тайна самоличността си - никой освен най-близките му помощници не знае как изглежда или какво е истинското му име. Има само няколко снимки и видеоклипове, показващи британския графити майстор, винаги с покрито лице.

Творбите на Банкси, често на социална тема или за лицемерието на властите, са много популярни. Картината му в чест на медиците "Game Changer" (Променилият правилата) през март беше продадена на търг на "Кристис" в Лондон за 16,75 милиона британски лири (19,45 милиона евро) в полза на британската здравна служба. Сумата е рекордна за твореца.