Хамас призова мюсюлманските страни: Спрете петрола на помощниците на Израел

Новини
13:23 - 09 Ноември 2023
2130
Хамас призова мюсюлманските страни: Спрете петрола на помощниците на Израел

САЩ саботират прекратяването на огъня в Газа. Мюсюлманските страни трябва да направят нещо повече от това да направят изявление, като спрат доставките на петрол за страните, които помагат на Израел."

Това са думите на Муса Абу Мерзук, ръководител на службата за международни отношения на палестинската войнствена групировка Хамас, в интервю за вестник "Йени Шафак, цитирана от БТА.

Тези конфликти и войни се контролират и направляват от Съединените щати. Американските безпилотни самолети са над Газа. Военните кораби са край палестинския бряг. САЩ оказват натиск върху страните от региона да защитават Израел. Ако САЩ искаха прекратяване на огъня, то отдавна щеше да бъде постигнато".

Муса Абу Мерзук подчерта, че целта на Хамас е независима палестинска държава със столица Йерусалим. 'На Западния бряг и в Йерусалим има пряка окупация. В ивицата Газа има обсада и окупация. Ние се борим за свободата на нашия народ и за създаването на независима държава със столица Йерусалим. Според представителя на Хамас

Съединените щати заплашват страните от региона да не налагат санкции на Израел. Очакваме всички бойци от съпротивата в региона, всички арабски и мюсюлмански страни и миролюбиви хора да подкрепят нашата съпротива в ивицата Газа - каза г-н Мерзук и добави, че очаква по-голяма подкрепа от мюсюлманския свят. 'Знаем много добре, че при предишните арабски войни беше наложено петролно ембарго, за да се подкрепи арабската кауза.

Днес можем да спрем петрола на тези, които подкрепят тази ционистка кауза', каза той и добави, че само изявления и осъждания не са достатъчни и са необходими практически мерки, цитирана от БТА.