Хамас заплаши с война, ако Израел анексира Западния бряг

Шефът на Мосад е посетил Йордания преди няколко дни по молба на премиера Нетаняху

Свят
15:41 - 25 Юни 2020
1315
Хамас заплаши с война, ако Израел анексира Западния бряг

Хамас предупреди, че ако Израел пристъпи към анексиране на Западния бряг, това ще бъде считано за "обявяване на война". Групировката предупреди еврейската държава, че ще плати "безпрецедентна цена", пише "Таймс ъв Израел", позовавайки се на говорител на организацията.

"Съпротивата гледа на плана за анексия като обявяване на война на нашия народ и ние ще накараме врага да съжалява за това решение", заплаши говорителят.

Представителят отправи заплахата във видео по повод 14 г. от отвличането на израелския войник Гилад Шалит на границата с Газа. Шалит беше освободен през 2011 г. при размяна с повече от 1000 палестинци, осъдени за тероризъм.

На фона на информация за потенциално споразумение за размяна на затворници, което може да доведе до освобождаването на двама цивилни и връщането на телата на двама израелски войници, които са държани от Хамас, представителят каза, че групата няма да се съгласи на по-малко от това, което Израел плати за Шалит.

Междувременно израелският Канал 13 съобщава, позовавайки се на източник, че шефът на Мосад Йоси Коен е посетил Йордания преди няколко дни по молба на премиера Бенямин Нетаняху. Коен се е срещнал с крал Абдула II и е предал послание на Нетаняху относно анексирането на Западния бряг. Аман категорично се обяви против действията на Израел и заплаши да прекрати мирния договор от 1994 г.