Хаменей зове за спиране на износа на петрол и храни за Израел

Бомбардировките на Газа трябва да спрат незабавно, заяви върховният лидер на Иран

Новини
15:34 - 01 Ноември 2023
1947
Хаменей зове за спиране на износа на петрол и храни за Израел

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей призова мюсюлманските държави да спрат износа на петрол и хранителни стоки за Израел, като поиска да се прекратят въздушните удари срещу ивицата Газа, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавни медии.

"Бомбардировките на Газа трябва да спрат незабавно, пътят на износа на петрол и храни за ционисткия режим трябва да бъде прекратен", заяви Хаменей в реч, цитирана от ирански държавни медии.

Иранските духовни лидери предупредиха Израел за потенциална ескалация на конфликта, ако той не прекрати агресията си срещу палестинския народ. А властите дадоха индикация, че прокситата на Техеран в Близкия Изток са готови да действат.

Иран твърди, че не иска войната да се разпространи. Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан обаче вчера посочи, че съюзниците на Техеран биха могли да предприемат по-нататъшни действия.

"Групите за съпротива няма да си мълчат пред престъпленията на ционисткия режим и на пълната подкрепа от страна на Америка за ционисткия режим", заяви той. "Те няма да чакат съвет от никого; ако обстановката излезе от контрол, нито една страна няма да бъде в безопасност от нейните последици", добави Абдолахиан в свое изказване по време на среща с емира на Катар, цитирано от ирански държавни медии.