Хамилтън изравни Шумахер: Британецът със седма световна титла (ГАЛЕРИЯ)

Легенди
14:50 - 15 Ноември 2020
3676
Хамилтън изравни Шумахер: Британецът със седма световна титла (ГАЛЕРИЯ)

Люис Хамилтън се изравни с легендата Михаел Шумахер по световни титли. Британският пилот от Формула 1 в тима на "Мерцедес" спечели седмата си световна титла след доминация в Гран при на Истанбул.

След като по-рано през сезона Хамилтън задмина легендарния германец по спечелени стартове, той грабна с финес четвъртата поредна титла, и вече може спокойно да се насочи към следващия връх - да стане номер 1 за всички времена.


35-годишният Хамилтън спечели рекордната титла три старта преди края, въпреки че при хаотичната квалификация в събота станахме свидетели на първия полпозишън на канадеца Ланс Строл. Така за първи път през кампанията болид на "Мерцедес" не потегли от първа позиция на стартовата решетка.

Самият Хамилтън стартира от шеста позиция, а за да спечели титлата още днес, той просто трябваше да финишира пред съотборника си Валтери Ботас. Финландецът завърши състезанието извън топ 10.

Всеки един голям триумф нa Хамилтън предизвиква сравнения с Шумахер - германския пилот, който все още се възстановява от инцидента през 2013 г., когато падна по време на ски ваканция и удари главата си, припомня Би Ти Ви.

Шумахер е шампион през 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 г. Хамилтън триумфира през 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 г., 2020 г. Резултатът е изравнен, но мачът не е приключил.

Звездата на "Мерцедес" вече няколко пъти записа името си в историята на този спорт. Той има в актива си рекордните 94 успеха, с което изпревари германеца (91 победи). Освен това Хамилтън е пилотът, стартирал най-често от първо място - 97 полпозишън-а. Той има и най-много качвания на почетната стълбичка (което означава, че е финиширал в топ 3). Превъзхожда колегите си с най-много писти, на които е постигал успех - 29.

През октомври, когато на "Нюрбургринг" изравни рекорда на Шумахер за най-много победи, Хамилтън бе изненадан с трогателен подарък - една от червените каски, с които Шуми печели безброй състезания. Тя му бе връчена лично от наследника на бившия пилот на "Ферари" - Мик.


 
Кариерата на Хамилтън стартира в "Макларън" през 2007 г. Той направи дебюта си на 10 юни 2007 г. в състезанието за Гран при Канада. През 2013 г. се присъедини към "Мерцедес", а сътрудничеството им очевидно е успешно. От отбора се опитват да го задържат с нов 3-годишен договор на стойност 120 млн. паунда. Това означава, че възнаграждението на Хамилтън ще се повиши с 4 млн. паунда на година.

В момента той взима по 36 млн. паунда, като това го поставя на 13-о място в класацията на "Форбс" за най-добре печелещи спортисти (първи е тенисистът Роджър Федерер, който прибира по 81 млн. паунда на година).

Ако Хамилтън се съгласи на тази сделка, то той може да завърши кариерата си на 38-годишна възраст. Това е далеч от рекорда за най-възрастен пилот в Гран при. През 1958 г. в Монако се състезава Луи Широн. Тогава той е на 58 години и 288 дни. Що се отнася до световните шампиони, най-възрастният при тях е Хуан Мануел Фанджо, който през 1957 г. е на 46 години.

Като оставим настрана успехите му по пистите, Хамилтън е много активен в борбата с расизма и дори наскоро бе определен за "Маркъс Рашфорд на колела".