Хампарцумян : Хората бягат от България, защото не искат да ги управляват някакви алфа глигани

Българските деца печелят олимпиади, но намират по-добро приложение на уменията си в чужбина, коментира още банкерът

Общество
10:58 - 30 Април 2024
394506
Хампарцумян: Хората бягат от България, защото не искат да ги управляват някакви алфа глигани

Ключовото нещо за демографията е как е подредена държавата. Това, което се случва, е, че в момента имаме около 40 млрд. лв., които биха могли да бъдат договорени за развитието на страната, но никой не говори за това. Така че начинът на живот е това, което ще реши демографската криза. Тя ще се задълбочи или положението ще се подобри, ако тук живеем по-добре. Защото тези, които напускат, са най-динамичната работна ръка, дори да е ниско квалифицирана и същевременно ни напускат и висококвалифицирани хора, които не искат да ги управляват някакви алфа глигани. 

Това коментира за Нова нюз Левон Хампарцумян.

Ще ви кажа нещо парадоксално. Българската икономика се справя по-добре отколкото би трябвало. Но може много - много по-добре, защото както пише в Талмуда, истината се познава в сравнението. Няма нужда да се сравняваме с Чехия, с Германия, с държави със стара индустрия. Може да се сравняваме с Румъния, която беше зад нас и Хърватия, която тръгна след нас. Ще видите, че те имат по-добри икономики, по-добри заплати, по-голяма заетост, по-висока добавена стойност. Всичко тгова зависи от начина, по който сме си подредили икономиката. Трябва образованите хора да имат желание да останат тук да работят. Българските деца добре се представят в чужбина, печелят олимпиади, но колко от тях остават тук да работят! - не много, защото някъде другаде те намират по-добро приложение на уменията си, коментира той.

В Румъния и Хърватия се случва нещо друго, за да са по-добре. Там не се спреследват тези, които ядат баницата. Преследват се тези политици, които им осигуряват по-голямо парче от баницата, т.е. тези, които я дават. Затова в крайна сметка хората там не се чувстват като тиквеници, което се случва в България, което се вижда от избирателната активност, което е като изисквания към политиците у нас, като поведение от страна на политиците, коментира икономистът Красен Станчен.