Хампарцумян: Като приемем еврото , ще има повече обири на инкасо коли

БСП по-добре да стои далеч от банките и да си гледат социалната програма, добави бившият депутат Любомир Каримански

Актуални новини
08:40 - 04 Декември 2023
3096
Хампарцумян: Като приемем еврото, ще има повече обири на инкасо коли

На банките в България им излиза скъпо да поставят боя във всяка касетка с пари в инкасо автомобилите, затова не такива не се слагат. Това обясни по bTV финансистът Левон Хампарцумян. Той добави, че боята, която да прави парите неизползваеми при насилствено отваряне, не се произвежда у нас и ако практиката се въведе, в крайна сметка ще се плаща от клиентите на банките.

“Говорим за няколко случая на година, не са много. Освен това тези пари са застраховани”, каза още Хампарцумян. По негови думи, важното е при такива престъпления е да се запази живота и здравето на служителите. 

Левон Хампарцумян прогнозира, че случаите на обирити на инкасо коли ще се увеличат, когато приемем еврото, защото откраднатите пари сега могат да се харчат само в България, а да се обърнат в друга валута е проблемно. 

Финанситът коментира и идеята на БСП да се облага свръхпечалбите на банките. По думите му, трябва да се намери икономически гений, който да каже къде свършва нормалата им печалба и започна свръхпечалбата. 

“БСП по-добре да стои далеч от банките и да си гледат социалната програма”, това каза по темата бившия депутат и шеф на бюджетната комисия на НС Любомир Каримански. Той също участва в дискусията по темата. На забележка от водещите, че според социалистите финансовият министър Асен Василев е склонен да подкрепи такова облагане, Каримански отвърна: “Асен Василев не е много далеч от БСП”.

Според него големият проблем в проекта за нов бюджет е, че е съставен върху сгрешена прогноза за приходите, които няма да са толкова, колкото е разчетено във финансовата програма.