Хаос и блокади в София и в петък

Най-вероятно столичани пак няма да могат да отидат на работа заради протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

Политика
23:50 - 24 Октомври 2019
3259
Хаос и блокади в София и в петък

Малко преди полунощ Орлов мост продължава да е затворен за движение на коли заради протеста срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Lupa.bg. Около 23,30 часа потестиращите на възловото столично кръстовище бяха около 100, като някои от тях се заканват, че ще стоят там до сутринта.

Подстъпите към Орлов мост бяха блокирани още в ранния следобед, като градският транспорт също не може да се движи. 

Най-вероятно блокадата на ключовото за София кръстовище ще продължи и през утрешния ден, а това означава, че подобно на днес тя ще бъде съпътствана от транспортния хаос в столицата. Утре се очаква поход към сградата на президентството, където протестиращите срещу Гешев ще искат Румен Радев да не подписа указа за назначаването му за главен прокурор.

Два протеста "за" и "против" Иван Гешев днес блокираха центъра на София още от сутринта. На Орлов мост са тези, които не подкрепят избрания за главен прокурор Иван Гешев. След избирането му с 20 гласа "за" и 4 "против" към 20 часа скандиранията срещу него зачестиха.

На въпрос защо протестират, някои участници казваха само, че са против Гешев, други твърдяха, че изборът не е конституционен, а трети просто се забавляваха и казаха, че ще си прекарат прекрасно до сутринта.

Поддръжниците на новоизбрания обвинител номер 1 пък се събраха на ул. "Екзарх Йосиф" пред сградата на ВСС. Когато около 20 часа стана ясно, че Гешев е получил абсолютно мнозинство събралите се почнаха да скандират: "Победа", а малко след това се разотидоха.

На пресконференцията след избора на Гешев от ВСС казаха, че ще изпратят решението си до президента още утре сутринта, който трябва да реши дали да подпише указа за назначаването му.