Хаос с класирането на децата в столичните градини и ясли

Общество
11:30 - 13 Май 2021
16535
Хаос с класирането на децата в столичните градини и ясли

Пълен хаос настъпи тази сутрин със системата за детските градини и ясли в София след съобщение на Столичната община, че системата с кандидатурите и критериите, заявявани от родителите, отново е отворена. Същински бунт настана в социалните мрежи и на телефоните на дирекция "Образование" на "Московска" 33 заради отключването й, което пък се наложи заради софтуерни бъгове, независимо, че новият интерфейс функционира само от няколко месеца. 

Съобщението, което ядоса родителите, е, че при проверка на заявените критерии за класиране в яслите, градините и подготвителните групи е било установено, че част от профилите на децата нямали заявени общи критерии за прием и конкретно заявяването и потвърждаването на адреса на малчуганите. Справка на Lupa.bg установи, че при някои от тях критерият е "паднал" при запазване на профилите и кандидатурите, създадени от родителите, като грешката се случва при чисто нова система.

"С оглед на това, в системата беше разработен маркер в профила на детето, описващ липсващите критерии за повече яснота. Той ще се появява под името на детето само в случаи на липсващ Общ критерий.
За да гарантираме яснота и равен шанс за класиране на всички деца, системата ще бъде отключена до 18.00ч. на 15.05.2021 г. за допълване на критерия", обясниха от общината. И изтеглиха класирането чак на 17 май.

Оказва се обаче, че не само този дял от системата е отключен наново, а цялата, което ще позволи пренареждането на кандидатури на деца по места и ще разбърка досегашните изчисления на майките и татковците, вадещи калкулаторите преди всяка томбола за прием в общинските заведения. Родителите са на мнение, че никак не е изключено с новото отваряне на софтуера за стотици хиляди отново да се появят бъгове и пак да има ощетени малчугани. Освен това пренареждане на кандидатстващите за ясли и градини може да отреди невъзможен жребий за мнозина, при и без това очакваните над 10 000 хлапета извън системата на СО от идния септември за поредна година. 

На основната снимка: Майки на пореден протест заради недостатъчния брой места в забавачките, 2020 г. 

Снимка: Агнес Методиева