Хаосът в Капитолия в СНИМКИ

САЩ
23:01 - 06 Януари 2021 (обновена)
4498
Хаосът в Капитолия в СНИМКИ

Капитолия е в локдаун, като всички законотворци са били изведени без жертви и ранени преди минути, потвърдиха властите във Вашингтон. Междувременно ситуацията пред и в Конгреса ескалира няколко пъти, оръжия бяха размахани край президиума, след като протестиращи тръмписти нахлуха в сградата и я атакуваха подобно на събитията в България през януари 1997-а. Ранени до момента са няколко души, има простреляна жена, откарана в болница, по първоначална информация без опасност за живота. Някои успяха дори да си направят селфи, докато щурмуваха сградата: 


Протестиращите започнаха да обсаждат целия периметър малко след 13,00 часа местно време. Въпреки призивите на Тръмп да няма напрежение, то ескалира минути по-късно. 

Представителка в Камарата Кори Буш преди минути заяви открито, че не друг, а именно американският президент е инициирал "чудовищния хаос" в Капитолия. "Страната ни не заслужава това", категорична бе тя. И запита задочно републиканските си колеги законодатели: "Мислите ли, че това е нормално?". 

Органите на реда ползваха гумени куршуми и сълзотворен газ в опит да разпръснат множеството

Стана ясно, че столицата остава с вечерен час от 6 вечерта до 6 сутринта местно време. Източници на Си Ен Ен обаче потвърдиха, че е възможно с настъпването на вечерта да има нови вълни ексцесии. За да се предотвратят опасни сблъсъци там се насочиха огромни количества представители на органите на реда, щатското НСО вдигна нивото на защита, а градът е напълно блокиран от ченгета. Гвардията също бе пратена за овладяване на напрежението.