Хапчето срещу COVID -19 ще струва поне 65 долара

Новини
06:11 - 19 Март 2020
9321
Хапчето срещу COVID-19 ще струва поне 65 долара

Японското лекарство Фавипиравир, за което здравните власти в Китай официално обявиха, че е ефикасно при лечение на коронавируса, ще струва минимум 65 щатски долара за дозировка от 10 милиграма.

Такава е цената, на която и днес японската корпорация „Фуджифилм Тояма Кемикъл” продава 10 милиграма от субстанцията, но само на академични или държавни институти с цел изследвания и тестове. Новината, че вече е открит медикамент, който се справя с коронавируса, буквално подлуди света. Тя бе съобщена от Чжан Синмин, високопоставен представител на Министерството на науката и технологиите на Китай, който заяви, че Фавипиравир е показал впечатляващи резултати при клинични тестове в Ухан и Шенчжен при 340 пациенти. Рентгенови снимки потвърждават подобрение в състоянието на белите дробове при 91% от пациентите с Ковид-19.

Лекарството -чудо е известно на медицинската световна общност още от 2014 г., когато е изпробвано за лечение на ебола, само че под наименованието „Авиган”. Предварителните резултати показали намаляване на смъртността на пациенти, които имат от ниски до умерени количества на ебола вируса в кръвта.

Широкоспектърният му фармакологичен профил се простира и до ентеровирусите, както е и частично ефективен за бяс (остра заразна болест, която я има при бозайниците и човека), за което е бил употребяван експериментално на хора, които са заразени с този вирус.

Както Lupa.bg вече писа, през 2016 г. японското правителство достави "Фавипиравир" като спешна помощ за борба с епидемията от вируса Ебола в Гвинея. Сега лекарството се нуждае от одобрение от японското правителство, за да се използва пълноценно за пациенти с Covid-19, тъй като първоначално е бил предназначено за лечение на стандартен грип. Очакванията са лекарството да бъде одобрено за промишлено производство още през май. Цената, срещу която ще се продава от производителя е 65 долара. Най-голямата предлагана дозировка от 100 милиграма струва 130 долара.