Харалан Александров: Големите врагове на Гешев са мафиотските групи

Доколкото го познавам това няма да го уплаши, а ще го мотивира, коментира социалният антрополог

Новини
10:45 - 02 Май 2023
3254
Харалан Александров: Големите врагове на Гешев са мафиотските групи

„Твърде склонни сме да се фокусираме върху политическите приятели и врагове на главния прокурор”, коментира Харалан Александров.

„Сериозните му врагове са съвсем различни – доста по-опасни и неприятни хора от тези, които искат да му ограничат правомощията. На първо място това е организираната престъпност, различните мафиотски групи. Второто, което ми хрумва, е руската държава, след като той отправи закана, че ще арестува Путин. Имперските персони не обичат такива неща”, коментира Александров.

„Дупката, която ще се отвори в политическата ситуация в България, ще е по-сериозна от дупката, която изкопа взривът в пътя. Но доколкото познавам Гешев това няма да го уплаши, а ще го мотивира”, коментира социалният антрополог.

„Ужасява ме готовността, с която голяма част от обществото заяви, че това е инсценирано”, коментира още журланистът Ружа Райчева.

„Не съм експерт, но е факт, че някой не го е страх от последствията. Това е безстрашие срещу държавата”, смята журналистката.

„Безспорно държавата трябва да хвърли всички ресурси и да разкрие възможно най-бързо кой стои зад този акт. Сигурно е подбиран моментът заради политически съображения, но това трябва да остане на втори план”, смята Даниел Смилов.

„Този случай е предупредителен изстрел във въздуха. Някой казва – внимавай”, смята Ивайло Нойзи Цветков.

„Важно е следствието да не изключва никоя версия. Наистина е възможно да има участие и на хора от служби – всичко това трябва да бъде разследвано. Тук идваме до някои от структурните проблеми на българската съдебна система. Казусът кой може да разследва главния прокурор – тук може да бъде илюстриран много ясно. Едната от версиите няма как да бъде обективно разследвана – тази, че е вътрешна работа, инсценировка. Това е спекулативно, но просто илюстрирам един от тези проблеми. Надявам се да не бъде сложен край на реформите в съдебната система”, каза Смилов.

Случаят с главния прокурор трябва да стресне политическите играчи и да осъзнаят необходимостта от нормализиране на политическия процес, смята Харалан Александров в предаването "Здравей, България!".

В общественото пространство отново излязоха имена на възможен кабинет, предложен от ПП-ДБ, този път в списъка не присъства името на Кирил Петков.

„Проблемът е, че ПП-ДБ влязоха в това НС със заявката – нищо с ГЕРБ, нито мандат, нито участие. После седнаха на една маса. После се появиха слухове, че са се срещали и след това. Доколкото знам изтеклите имена се обсъждат. Избирателите обаче остават с впечатлението, че са излъгани, че са на тъмно, че им се замазват очите”, обясни Райчева.

„Въпросът е да бъдат праволинейни. За мен трябваше още след изборите да кажат, че ще правят нещо с ГЕРБ, смята журналистката.