Харалан Александров: Проектът на Петков и Василев е професионално маркетиран стартъп

Политика
09:05 - 20 Септември 2021
5271
Харалан Александров: Проектът на Петков и Василев е професионално маркетиран стартъп

Възможно ли е „мнозинство на почтените”? Такава заявка направиха Кирил Петков и Асен Василев при представянето на новия си политически проект „Продължаваме промяната”.

„Аз никога не съм виждал някой, който влиза в политиката, да започва с това, че е непочтен. Понеже проектът е нов, неслучайно е проект, лошо щеше да бъде, ако беше партия, защото малко „слагат каруцата пред коня”. Имаме кон, но нямаме къде да сложим нещата, които носим. Тези хора сега влизат в политиката и ще изконсумират всички грешки, които политиката прави. Това е единственото ново. Къде ще отиде, много са сложни заявките, не бих бързал с изследванията”, каза политологът Димитър Аврамов.

Според него подходът към политиката да се подходи с проект е грешен. Той сравни ситуацията с такава от бизнеса.

„Разликата между стартъп и нов бизнес е, че стартъпът го правиш с чужди пари, а новият бизнес – със свои. Това ми прилича малко на стартъп. Ако се случи, случи се, ако не – замитаме следите и си отиваме. Трябва да сме малко по-критични към  новите неща в политиката”, добави политологът.

Според Харалан Александров идеята на Петков и Василев е един много добре и професионално маркетиран стартъп, чиято запазена марка е почтеността.

„Те разделиха света на почтени и непочтени. И се предполага, че всички почтени трябва някак да се устремят, да се влюбят и да подкрепят това прекрасно начинание. И да почете политически и морален капитал към него. Този стартъп е роден в инкубатора на служебното правителство, негов продуцент е президентът Радев. Той се оказа добър продуцент, първата голяма продукция, която развълнува всички, бяха протестите. Те породиха служебното правителство, което пък породи този нов политически проект. Това, което е очевидно, е, че тези хора избират да мислят позитивно и говорят с езика на позитивното”, обясни антропологът.