Харалан Александров за Галиче : Има едни хора, дето не са хора

Според социалния антрополог убиецът на Андреа няма човешко функциониране

Актуални новини
13:26 - 14 Януари 2020
1090
Харалан Александров за Галиче: Има едни хора, дето не са хора

Има едни хора, които не са хора. Това е най-простото обяснение, което може да бъде дадено в случая с тежкото убийство в Галиче, защото то дехуманизира престъпника и това е пример за заучена безпомощност. Това каза пред Нова телевизия социалният антрополог Харалан Александров.

,,Как е възможен такъв провал в човешкото развитие? Причината е в това, че човекът не възниква само защото е заченат от хора - в човека трябва да бъде инвестирано, трябва да има морално възпитание, ценности и не на последно място човекът се получава, когато е в общност от други хора. В случая с убиеца на Андреа липсват родителите, липсва моралният авторитет, няма го добрия пример. А хората с психопатно функциониране се забелязват от рано, защото те започват да убиват домашни животни, да бият своите приятелчета'', допълни Александров.

По думите му вина за случилото се носи и общността в Галиче, допуснала да се стигне до трагичния случай. ,,Защо хората в Галиче са отказали да се ангажират с този проблем, при положение че всеки е бил наясно, че проблем има? Нещо се е случило с тази общност. Това е една травмирана общност, която доскоро се ръководеше от ''лидерство'', което е било престъпно (става дума за доскорошния кмет на селото Ценко Чоков, б.р.). Това е гето, а не общност'', подчерта социалният антрополог.

Харалан Александров посочи, че такива хора с профила на убиеца от Галиче нямат нормално човешко функциониране и такива трябва да бъдат изолирани от обществото, а по отношение на самото село Александров добави, че тепърва започва неговото лечение и възстановяване след ерата ''Чоков'' и подчерта, че това ще бъде дълъг процес.