Харчим 1,5 млрд. годишно за отслабване

Диетолозите взимат средно по 50 лв. за консултация

Общество
15:00 - 21 Февруари 2019
1958
Харчим 1,5 млрд. годишно за отслабване

Българите харчат средно около 1,5 млрд. лв. на година за отслабване. Това показват грубите сметки на родните фармацевти и диетолози. Най-голям дял заемат хранителните добавки и антицелулитните кремове, които са предпочитан средство за вталяване. Много дълбоко в джоба бъркат процедурите с последна дума на техниката.

Продажбите на хранителни добавки за отслабване след коледните и новогодишни празници са скочили тройно, твърдят родните фармацевти. Те са почти толкова популярни колкото и продуктите за облекчаване на грипните симптоми. Това едва ли изненадва някого, предвид обилното похапване през последните десетина дни. Любопитен е и факта, че в топ 30 на най-продаваните в аптеките хранителни добавки половината са за отслабване. Останалите са за отказване от тютюнопушенето и алкохола, за полова мощ, както и различни имуностимуланти.

Над 4000 нови билкови продукта са се появили на пазара само от 2015 г., а средният годишен ръст на продажбите е около 10-11%, твърдят още родните фармацевти. На тях обаче им е трудно да посочат точно каква част от оборотите им се дължат на таблетките за отслабване. Все пак от грубите им изчисления става ясно, че те са около 150-160 млн. лв. Ако към тази сума се добавят и продажбите на антицелулитни кремове и масажори, които не са никак евтини, оборотите набъбват тройно и могат да достигнат половин милион лева.

Консултацията с диетолог след празниците варира от 30 до 80 лв., в зависимост от популярността и натовареността на конкретния специалист. Те измерват натрупаните мазнини и изготвят индивидуални хранителни режими, на желаещите да се вталят до края на зимните месеци. Годишните оборотите на частните диетологични кабинети и центровете за отслабване, по-известни като дебелариуми, също са около половин милион лева.

Още толкова българите хвърлят всяка година и за финтес, СПА-процедури и масажи за извайване на фигурата. Напоследък се появиха всякакви скъпоструващи вакуумни масажи и такива с акустични вълни, които атакуват директно мастните клетки. Проблемът е, че един пълен цикъл от тези процедури може да достигне 2000-2600 лв., което ги прави непоносими за повечето българи. Специалистите, които ги предлагат в центровете си твърдят, че са ефективни. Мнението им обаче не се споделя от хората, които са ги изпробвали. Според тях резултатите за фигурата са спорни, но със сигурност портфейлът им рязко отънява.