Харесва ли Столетницата младата Мария Габриел за премиер? (НА ЖИВО)

Дясната ръка на Нинова язвително: Бойко Ви посочи, качи Ви в зала "Запад" и се скри

Политика
13:25 - 11 Май 2023
6208
Харесва ли Столетницата младата Мария Габриел за премиер? (НА ЖИВО)

Не с главата на главния прокурор Иван Гешев, а с темата за нуждата от съставянето на редовно правителство започна проектопремиерката на ГЕРБ Мария Габриел срещата си с представителите на Столетницата. 

Еврокомисарката по иновациите, образованието и културата, която е в неплатен отпуск от екипа на Урсула фон дер Лайен, повтори намерението си да създаде кабинет на трите "А" - "амбиция", "авторитет" и "ангажимент". 

А по думите й било дошло времето и за задаването на неудобните въпроси, за да се намерели отговорите им.

И както пред ДПС, така и пред левицата обясни кои са 10-те й приоритета, сред които и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев - изрично натъртено пред социалистите като ход към съдебната реформа чрез министъра на правосъдието и ВСС. 

В отговор, но не чрез шефката на БСП Корнелия Нинова, а чрез дясната ръка на соцлидерката Георги Свиленски, Габриел получи плесница. 

БСП била огорчена, че разговорите не се водели лично от Бойко Борисов. "Водите разговори с всички парламентарни групи. В рамките на повече от месец на обществото не е ясно какво правителство търсите от ГЕРБ - на експерти, с "Продължаваме промяната" или подкрепено от други партии, а сега ни представяте ваши приоритети.

Преди това обсъждахме приоритетите на ГЕРБ, после за забавление получихме приоритетите на ПП-ДБ. А нашите, тези, с които сме се явявали на избори, не ги виждаме", не скри разочарованието си Свиленски. 

И веднага върна топката към Габриел за това, че не е чул и дума за доходите на хората.

"Очакваме да кажете ясно какво правителство очаквате да оглавите, какво мнозинство очаквате да ви подкрепи. Продължавате ли разговори за всичко с всички? Така няма да стане", размаха пръст на еврокомисарката той. 

Свиленски напомни, че вече са видели всички експерименти, включително с екселски таблици и срещи в молове.

"Имаме нужда от 5 приоритети, важни за всички, а празните кутийки да оставим на Борисов", посъветва Свиленски. "А той ви посочи, качи ви в зала "Запад" и се скри", остро репликира социалистът. 

Той гарантира, че БСП няма да участва в управлението, само за да участва в него. "От нас обществото очаква ясни ангажименти за образование, здравеопазване, съдебната система, Шенген и социални въпроси", отсече Свиленски. 

Габриел обаче не му остана длъжна и заяви, че преди всичко трябвало да стане ясно дали всички в НС искали проевропейско правителство. "Ето, че имаме теми, върху които да се обединим", подкани го тя в реплика. Мария Габриел опита да го убеди и че не е загубила връзката с България и познавала добре родните проблеми, макар 14 години да е извън страната на различни брюкселски кресла. 

"На този етап срещите са между кандидата за министър-председател и парламентарните групи. Това не е лидерска среща", уточни Мария Габриел. 

Снимка: Агнес Методиева