Хари и Меган се отказват от кралските си титли

Двамата повече няма да получават обществени средства и ще възстановят сума от 2,4 млн. британски лири

Свят
21:28 - 18 Януари 2020
2904
Хари и Меган се отказват от кралските си титли

Принц Хари и Меган Маркъл вече няма да използват титлите си като членове на кралското семейство и няма да получават публични средства за кралски задължения, заявиха от Бъкингамският дворец, цитирани от Би Би Си.

Те няма да използват титлите "кралски височества".

"Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството", заявява кралица Елизабет Втора в изявление, цитирано от изданието.

Хари и Меган обаче повече няма да получават обществени средства и ще възстановят сумата от 2,4 млн. британски лири (3,1 млн. долара), похарчена за ремонта на резиденцията им Frogmore Cottage, която ще остане семейният им дом във Великобритания.

"Признавам предизвикателствата, които трябваше да понесат като резултат от засиленото внимание през последните две години, и подкрепям желанието им за по-независим живот", заявява кралицата. Тя допълва, че е особено горда от начина, по който Меган е станала част от семейството.

Споразумението влиза в сила от пролетта. Принц Хари е принуден да отложи полета за Канада, където се намират съпругата му Меган и синът им Арчи, заради нова серия разговори с Двореца в понеделник, пише „Дейли мейл”.

Очакваше се този уикенд принцът да прелети обратно през Атлантическия океан, след като бе домакин на жребия за Световната купа по ръгби, но плановете му явно са възпрепятствани от двореца. Херцогът на Съсекс не е виждал сина си Арчи вече две седмици.

Приятели на Мегън Маркъл разкриха, че тя държи синът им Арчи да не бъде подлаган на стреса и безпокойството в кралското семейство, а самата тя чувствала живота в двора като „пречупващ душата“.

Маркъл смятала още, че атмосферата е токсична за Арчи заради голямото напрежение.

Днес Елизабет II напусна имението Сандрингам, увита в дебели шалове и шофирайки лично „Ленд Роувъра” си. В петък вечерта пък принц Хари е бил забелязан с приятели в пъб във Фулъм, Западен Лондон.