Хари Кейн - кариерата на нападателя в Бундеслигата в цифри

С екипа на Байерн той спечели надпреварата за "Златната обувка" на Европа

Спорт
20:01 - 17 Септември 2024
876
Хари Кейн - кариерата на нападателя в Бундеслигата в цифри

Два гола при 100-ното му участие за Англия са поредните важни моменти в кариерата на Хари Кейн след преминаването му в Байерн Мюнхен през 2023 г., след като завърши дебютната си кампания в Бундеслигата като най-добър голмайстор и носител на европейската "Златна обувка".

Ще ви запознаем цифрите зад престоя на нападателя в Германия. Статистиката е до мача с Холщайн Кил (6:1) включително - 14 септември 2024-а.

1 - Кейн прави своя дебют за Байерн в мача за Суперкупата на Германия през 2023 г. срещу РБ Лайпциг, който "червените бикове" спечелиха с 3:0. Едва ли това е стартът, който капитанът на Англия търсеше, но оттогава нещата се подобриха драстично.

1 - Кейн е първият англичанин, който завършва сезона в Бундеслигата като най-добър голмайстор, добавяйки го към трите си "Златни обувки" от английската Висша лига.

3 - 31-годишният играч е едва третият англичанин, който играе за Байерн, следвайки стъпките на Оуен Харгрийвс и Омар Ричардс.

4 - Броят на хеттриковете, които Кейн отбеляза в Бундеслигата през първия си сезон - рекорд за дебютант. Бившият нападател на Тотнъм Хотспър също така стана едва четвъртият английски играч, отбелязал хеттрик в германската елитна лига след Кевин Кийгън, Тони Уудкок и Джейдън Санчо, срещу Бохум по време на петия мач, преди да повтори това постижение отново срещу Дармщад, Борусия Дортмунд и Майнц.

6 - Кейн стана шестият играч, който е обявен за най-добър реализатор в първия си сезон в Бундеслигата, и първият, който успява да го направи след Лука Тони през 2007/08 г.

8 - Осемте му гола в началните 15 минути на мачовете са най-много от всички играчи през 2023/24 г.

8 - Кейн беше над останалите и при головете с глава - осем.

9 - Числото на гърба на фланелката на Кейн е и броят на случаите, в които той вкара откриващия гол в мач на Байерн през миналия сезон. Единствено Серу Гираси от Щутгарт надминава това постижение с 12 гола за 1:0 през 2023/24 г. Сега бройката му е 10 в началото на 2024/25 г.

10 - Кейн реализира успешно всичките девет дузпи, които е изпълнил за Байерн, като седем от тях са в Бундеслигата.

15 - Хеттрикът на Кейн в Дер Класикер го изведе до зашеметяващите 15 гола в първите му 10 участия в Бундеслигата. Това е рекорд след 10 излизания в кариерата в германската висша лига, а преди това само легендарният Герд Мюлер е вкарвал толкова на същия етап от сезона през 1968/69 г.

29 - След като Байерн стигна до полуфиналите, Кейн завърши сезон 2023/24 с 29 гола в Шампионската лига в кариерата си, само с един зад най-резултатния англичанин в историята на състезанието - Уейн Рууни.

31.1 - xG на Кейн от дебютната му кампания в Бундеслигата, което беше най-високото от всички играчи и той го надмина с почти пет гола.

32 - Броят участия на Кейн в дебютния му сезон в Бундеслигата. Въпреки че пропусна последните два мача поради контузия, той нямаше възможност да постави нови рекорди, той направи повече участия от всеки друг играч на Байерн и изигра най-много минути (2842).

32.68 км/ч - "мозъчен" играч, който не е непременно известен с бързината си, но въпреки това стрелецът на Байерн постигна впечатляващо най-добро спринтьорско време през първия си сезон в Германия.

36 - броят на головете на Кейн в дебютния му сезон в Бундеслигата - след 32 участия. Той изпреварва Уве Зеелер от първата кампания на лигата през 1963/64 г. с най-много голове след толкова мачове в елита. Това е и най-големият брой попадения на Кейн в един сезон в лигата и му донесе европейската "Златна обувка". Само Герд Мюлер и Роберт Левандовски са вкарвали повече в една кампания в немската висша лига.

38 - Броят на случаите, в които Кейн е бил фаулиран през 2023/24 г. в Бундеслигата. От друга страна, той извърши само девет фаула и си "спечели" два жълти картона в своите 32 участия.

40 - настоящите голове на Кейн в Бундеслигата, които той отбелязва само в 35 участия - най-бързият играч в историята на лигата.

44 - Броят на попаденията на Кейн в дебютния му сезон в Бундеслигата са най-много в лигата - само Левандовски е достигнал тази цифра в една кампания, откакто се води статистиката за първи път през 1992 г.

51 - мачове във всички състезания за Байерн. През 2023/24 г. участва в Бундеслигата, Шампионската лига и Суперкупата, но за дебюта си за Купата на Германия трябваше да изчака до този сезон. Разбира се, той отбеляза гол в гостуването на Улм (4:0) в първия кръг.

56,4 - Разстоянието в метри, на което Кейн се намираше от вратата на Дармщад, когато нанесе мечтания удар от собствената си половина, реализирайки хеттрик по време на победата с 8:0 в 9-ия кръг.

65 - Минути на гол в Бундеслигата.

74 - На Кейн не му трябваше много време, за да започне да бележи голове в Бундеслигата. Всъщност англичанинът се разписа след 74 минути от дебюта си в Бундеслигата срещу Вердер Бремен.

100 - През септември 2024 г. Кейн стана десетият играч, достигнал 100 мача за Англия, като вкара два пъти в Лигата на нациите срещу Финландия (2:0), за да увеличи броя на международните си мачове на 68 - рекорд на "трите лъва".

109.3 - Скоростта на удара в км/ч, с която е измерена при хеттрика на Кейн за голямата победа с 4:0 над Борусия Дортмунд в мач №10.

150 - Броят на ударите, които Кейн е отправил в Бундеслигата през дебютния си сезон - повече от всеки друг играч.

327 - Километрите, които Кейн изминава в Бундеслигата през 2023/24 г., са повече от всеки друг играч на Байерн - 10.4 на 90 минути.

1047 - Броят на докосванията на Кейн до топката през 2023/24 г. в Бундеслигата.

2027 г. - Когато Кейн преминава на "Алианц Арена" през лятото на 2023 г., той сключва договор с Байерн, който ще продължи до 2027 г.