Хари не се помири с баща си Чарлз (СНИМКИ)

5-годишният внук на краля - Луи отново открадна шоуто с прозявки и гримаси

Актуални новини
19:07 - 06 Май 2023
17651
Хари не се помири с баща си Чарлз (СНИМКИ)

По-малкият син на британския крал Чарлз Трети, принц Хари, днес присъства на коронацията на своя баща в Уестминстърското абатство, но след това не се появи с него на балкона на Бъкингамския дворец, отбелязва Ройтерс.

До началото на миналия месец не беше ясно дали Хари, който сега живее отвъд океана - в американския щат Калифорния, изобщо ще присъства на историческото събитие след много публичен спор със семейството си.

38-годишният ветеран от британската армия, служил в Афганистан, в крайна сметка дойде в Уестминстърското абатство усмихнат и облечен в сутрешен костюм, носейки медалите си на гърдите си.

Принц Хари обаче бе чак на третия ред, за разлика от своя по-голям брат - престолонаследникът принц Уилям, който бе на видно място. При това Хари, който вече не е "работеща кралска особа", нямаше никаква официална роля на церемонията.

Съпругата му Меган и двете им малки деца обаче останаха в САЩ. По-голямото, Арчи, навършва днес четири години и се смята, че Хари иска да се прибере при семейството си възможно най-бързо, посочва Ройтерс.

Някога по-малкият син на Чарлз Трети беше един от най-популярните членове на британското кралско семейство и сватбата му с американската актриса Меган Маркъл в замъка Уиндзор през май 2018 г. се превърна в грандиозно събитие, предизвикало масов ентусиазъм. Решението му да се откаже от задълженията си като "кралска особа" и разривът с неговото семейство обаче раздели общественото мнение.

Коментатори заявиха, че ако принц Хари се беше появил на балкона, това би било знак, че се е помирил със своето семейство след разрива, отбелязва Ройтерс.

Церемонията по коронацията на крал Чарлз Трети и съпругата му, кралица Камила безспорно насочи вниманието на всички върху кралската двойка. Някой обаче все пак успя "да открадне шоуто им" и това беше 5-годишният Луи, най-малкото дете на престолонаследника принц Уилям и съпругата му Катрин, отбелязва френската телевизия Бе Еф Ем.

До последно не се знаеше дали малчуганът ще присъства на събитието предвид крехката му възраст. Но в крайна сметка той бе доведен на церемонията, за да бъде на нея само зрител, за разлика от брат му - принц Джордж, който играеше в нея ролята на кралски паж.

Още през юни миналата година, по време честванията на Диамантения юбилей на Елизабет Втора, принц Луи показа, че когато нещо му се стори прекалено дълго и протяжно, той започва да го игнорира със завидно детско безразличие и своеволие. На един от парадите тогава принцът се плезеше, въртеше се на мястото си, прозяваше се, влизаше в оживени разговори с околните и дори в даден момент, когато майка му поиска да го усмири, той я блъсна леко.

Пак тогава при прелитането на самолетите на кралските военновъздушни сили над Бъкингамския дворец, за което цялото кралско семейство беше излязло на балкона на палата, Луи отново възнагради медиите с безкраен низ от гримаси, жестове и крясъци, типични за малко дете.

Сега още при пристигането си за церемонията по коронацията Луи се прозя широко. По време на церемонията той ту се прозяваше, ту разглеждаше тавана на Уестминстърсткото абатство с огромно внимание, ту решаваше да сподели спонтанни впечатления със сестра си Шарлот, която седеше до него и беше натоварена с мисията да следи какво прави Луи.

Накрая на тръгване от церемонията, от прозореца на каляската, с която семейството на Уилям и Кейт се включи в кралската процесия, Луи направи за удоволствие на медиите гримаса, сякаш искаше да каже: "Какво сте ме зяпнали?"

И докато малкият Луи се отегчаваше на церемонията, на която в продължение на два часа се редуваха религиозни ритуали, клетви, речи, музикални изпълнения, представяне на регалии, брат му, 9-годишният принц Джордж стоически се справи с ролята си на кралски паж, облечен с червена униформа.

Принцеса Шарлот, която на 2 май навърши 8 години, пък се показа като достойна за ролята си на млада кралска персона. Сдържана и сериозна, облечена в рокля на „Александър Маккуин”, със събрани коси, тя носеше на главата си сребърна тиара с мотиви с листа и цветя.

Смята се, че по този начин тя, както и майка й Кейт, носеща сходно украшение, отдават почит на прородозащитните уклони на новия крал, отбелязва сп. "Ел".

Въпреки че не присъстваха на церемонията по коронацията другите две внучета на крал Чарлз Трети, децата на Хари и Меган, която също отсъстваше от събитието, също бяха повод за коментари. Медиите си спомниха, че Арчи, синът на Хари и Меган, навършва точно днес 4 годинки и вероятно първата задгранична комуникация на коронясания британски крал ще бъде да честити рождения ден на внука си, живеещ в Калифорния.

А модните експерти се питаха пък как ли би изглеждала малката Лилибет, дъщерята на Хари и Меган, която през юни ще стане на 2 годинки, ако беше присъствала на коронацията. В медийното пространство има много малко снимки на Лилибет, която е кръстена на умалителното име на Елизабет Втора и която като второ име носи и това на покойната принцеса Даяна. А това автоматично я прави интересен за медиите обект, независимо дали нейните родители искат или не искат това.