Харизанов: Борисов си отива като министър-председател

Актуални новини
11:24 - 29 Септември 2020
5286
Харизанов: Борисов си отива като министър-председател

След изборите Борисов си отива като министър-председател, ще се занимава само с партията - той го каза още в началото на този мандат. Заявката беше потвърдена и това лято. Това би било интересна конструкция. 

Това коментира тази сутрин пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. 

„Има ли ГЕРБ без Борисов е въпрос, който следващите години няма да намери отговор, защото това, което премиерът даде като заявка, е че няма да е министър-председател и ще се занимава с партията - той и до ден днешен се занимава с партията и няма промяна в това отношение“, поясни анализаторът. 

И продължи: „Дали има ГЕРБ без Борисов - със сигурност ще има ГЕРБ без Борисов някой ден, когато Борисов престане да се занимава с политика и нивото със сигурност няма да е сравнимо с това, което имаме като "републиканци", въпреки че няма база за сравнение между нивото в ГЕРБ и в "републиканците", добави Харизанов. 

Той посочи, че решенията на министър-председателя в голяма степен са политически. "Така е по-целия свят. А патентът да се обикаля между хората, със сигурност не е на Борисов. В това няма нищо нередно, да обикаля, да е между хората, да взема решения в ход", смята политологът. 

Във връзка с изказването на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева на партийна сбирка в Лом преди дни Георги Харизанов коментира:

„Това е вътрешнопартийна сбирка и това е надъхване на партийния апарат. Това не е нейно изявление в качеството ѝ на председател на парламента, не бих използвал тези теми като атака към който и да било политически противник".

На въпрос как ще приключат взаимоотношенията между премиер и президент Георги Харизанов отговори:

"Румен Радев за износ е много хубав, но този, който тук си ползваме, очевидно ще продължи докрай линията на тотална конфронтация, а по мое мнение все още може да се долови от отделни реплики на министър-председателя, че той живее с идеята, че може да има диалог, може да има форма на сътрудничество."