Харизанов: Няма лидер, който да се изправи срещу Борисов

Шефът на ТВ "Европа" изтъкна и "прословутия контрапродуктивен индивидуализъм на т.нар. градска десница, демократична общност или както и да решим да я наричаме"

Топ
14:39 - 01 Декември 2020
2059
Харизанов: Няма лидер, който да се изправи срещу Борисов

"Няма лидер, който да застане срещу Бойко Борисов и да го победи." Това заяви пред "Фокус" Георги Харизанов, изпълнителен директор на телевизия "Европа", член на ГЕРБ и на Института за дясна политика. Той изтъкна, че в момента срещу ГЕРБ няма и много силна обществена вълна.

"И второ, няма го лидерството, няма го човекът, който да застане срещу Борисов и да го победи на политическия терен с всички неполитически похвати, които Борисов използва, разбира се, но и с чисто политически доводи. Защото една от причините за това предимство, за което говорих преди малко, е, че дългият период във властта зарежда, особено когато човек се справя с нея, с твърде, твърде много постижения. И когато някой каже: "Вижте, вие ме познавате, бъркам, но аз съм направил това, това и това. В общи линии това, което съм обещал, съм изпълнил." ГЕРБ никога не е обещавала радикални реформи и революционна среда", коментира Харизанов.
И допълни, че има твърде много обяснения за това защо отново се очертава, че ГЕРБ ще спечели следващите избори.

Харизанов изтъкна и "прословутия контрапродуктивен индивидуализъм на т.нар. градска десница, демократична общност или както и да решим да я наричаме", както и "борбата за лидерство на дребно" в нейните среди.

"Кой ще води четата, която ще вземе 2% на изборите и няма да влезе в парламента? Кого, по дяволите, го вълнува това? Неспособността да се излъчи един солиден лидер...  Е, това чужда вина ли е, някой друг ли отново свърши белята", попита Харизанов. И допълни, че за това не са виновни нито Делян Пеевски, нито Ахмед Доган.

"Не се обиждайте на хората, че не желаят да ви повярват. И не се обиждайте на хората, че понякога ирационално, понякога на база на емоции, понякога и неразбираемо за много от тях, за градската интелигенция ако щете, залагат на сигурното", каза още Харизанов, обръщайки се към "градската десница".
Той изтъкна, че днес България е член на Европейския съюз, член на НАТО, член на банковия съюз.

"България има население с няколко пъти по-висока покупателна способност, България с рекордни нива на износ, и то за конкурентни пазари, а не за пазари, които са задължени да ни купуват боклуците, за да можем да оцеляваме. Така че постигнато ( в годините на прехода - б.р.) е ужасно много и това по никакъв начин не противоречи на абсолютно вярната теза, че можеше да бъде постигнато много, много повече", коментира Харизанов. И допълни, че хората ценят "онова клише за стабилността".

"Когато има управление, което лесно може да бъде притискано да променя свои решения, да ревизира решения и да взема по-правилно такива, но е предвидимо в макрорамката, като че ли е доста по-добре. И между другото, всяка статистика, всеки икономически факт ще потвърди тази теза", коментира Харизанов.
И допълни:

"Хората обичат да вървят с победителите, влиятелните хора по места обичат да вървят с победителите и избирателят обича да върви с победителите."