Хърватия, Дания и Уругвай ще са в ролята на "черните коне" в Катар

Дружина полска никога не е излизала от групите с Левандовски в състава си

Спорт
16:42 - 17 Ноември 2022
3232
Хърватия, Дания и Уругвай ще са в ролята на "черните коне" в Катар

Продължаваме с втората порция отбори, който ще вземат участие на Мондиала в Катар. Те не са сред фаворитите, но специалистите ги окачествиха като "черни коне", които могат да объркат доста сметки.

Сред тях са финалистът от миналото световно първенство - Хърватия, както и силният отбор на Дания, който със сигурност може да обърка доста сметки.

Двукратният шампион на планетата Уругвай ще разчита на опитните си футболисти, но дали ще издържат на темпото на такава възраст. Някои от старите кучета на урусите са вече на по 35-36 години, но имат зад гърба си по няколко световни първенства.

Полша ще трябва да се бори срещу традицията и ще опита да прескочи груповата фаза с Роберт Левандовски в своите редици - нещо, което до момента не се е случвало, когато нападателят е бил в състава.

ЧЕРНИ КОНЕ

САЩ
САЩ завършиха на трето място в групата след Канада и Мексико, но се очаква отборът да направи пробив. САЩ имат всички шансове да заемат второто място в групата след Англия и да прескочат Уелс и Иран, за да се класират за плейофите.

Поне съставът би трябвало да е в състояние да го направи - освен известните Пулишич, Рейна, Маккени и Дест, има например 22-годишния атакуващ полузащитник Брандън Ааронсън, който претендира да е откритието на турнира.

През последните години футболът в САЩ непрекъснато се развива, като все повече играчи играят в силни европейски клубове, така че от националния отбор се очаква нещо запомнящо се на голям форум.

Полша
Поляците се класираха за Световната купа по скандален начин, като се възползваха от забраната на Русия да играе срещу тях в квалификационните мачове. Полският отбор редовно се класира за международни състезания, но под ръководството на Роберт Левандовски никога не е излизал от груповата фаза.

В момента шансовете за класиране са добри. Задачата ни е да победим Мексико и Саудитска Арабия и заедно с Аржентина да се класираме за плейофите от второто място.

Дания
Датчаните се представиха много добре на Евро 2020, включително в кошмарната нощ за руския национален отбор. Те все още имат същите лидери - Шмайхел, Хейбьорг, Кристенсен.

Кристиан Ериксен, който почти се прости с живота миналото лято, също се завърна. Дания е обучен, модерен отбор, способен да създаде проблеми на всеки.

Спомнете си само как бяха измъчвани от Англия на полуфинала на Еврото! В Световната купа датчаните имат добри шансове да се класират за плейофите след Франция, като просто победят посредствените отбори на Тунис и Австралия.

Хърватия
Хърватия оглави своята квалификационна група, като допусна само четири гола. Тази солидна защита, съчетана с нападателните таланти на Лука Модрич, Иван Перишич и Андрей Крамарич, ще бъде заплаха за всеки противник.
Въпреки това, въпреки че достигнаха до финала на Световната купа през 2018 г., хърватите трудно могат да бъдат записани като фаворити.

Националният отбор все още не може да замени Ракитич и Манджукич, а Модрич не може да бъде използван постоянно. Във всеки случай отборът на Златко Далич ще се очаква да се класира за плейофите, а там много ще зависи от съперника им.

Сърбия
Още една страна от Балканите, от която можем да очакваме нещо интересно. Забавно е, че сърбите са в една група с Бразилия, както и на последното световно първенство. Тогава те не успяха да се класират за елиминациите, но сега плавите имат страхотен отбор с някои от най-добрите играчи.

На първо място, това са Душан Влахович от Ювентус и Сергей Милинкович-Савич от Лацио. Сърбите възлагат големи надежди на Александър Митрович, който през последните години вкарва нечувано много голове, макар и не на ниво световно първенство (между другото, миналата пролет той постави рекорд в лигата за най-много голове за един сезон - 43!) Срещата на деня за сърбите ще бъде срещу Швейцария - те вероятно ще се борят да преминат от груповата фаза заедно с Франция.

Швейцария
Швейцарците неведнъж са показвали, че са способни да се изправят срещу най-добрите отбори. Те отстраниха Франция на последното Евро и победиха Италия в квалификациите за Световната купа. Героите са едни и същи - Джака, етническият албанец, води играта в средата на терена, Аканджа, син на нигериец и математически гений, се грижи за защитата, а босненецът Сеферович е отговорен за отбелязването на головете.

На вратата е Ян Зомер, идолът на почитателите на разширената статистика. Този национален отбор е изненадвал всички неведнъж - и все още е способен да го прави.

Уругвай
Уругвай отдавна се е утвърдил като най-силния латиноамерикански отбор след Бразилия и Аржентина. Въпреки че тимът имаше проблеми в началото на селекцията, нещата се подобриха едва след смяната на старши треньора. Форлан, а след него Суарес и Кавани работиха усилено, за да се случи това.

Сега Луис и Единсон са на 35 години и Световното първенство в Катар вероятно ще бъде тяхната лебедова песен. Но уругвайците не залагат само на "старите кучета".

Федерико Валверде, който демонстрира фантастична форма в Реал Мадрид, ще бъде основният играч тук. Освен това има и гладния за слава Дарвин Нунес, Бентанкур от Тотнъм и прогресиращият Оливера от Наполи. Жалко е, че уругвайците ще трябва да се справят без Роналд Араужо, ключов играч в отбраната. С него те можеха да се класират в далечните плейофи.

Южна Корея
Излишно е да споменаваме, че надеждите на корейците са свързани с фигурата на Сон Хюн-Мин, който в момента се възстановява от сложна фрактура на очната ябълка. Но португалецът Пауло Бенто е изградил много динамичен и интересен отбор, който не е обвързан с фигурата на главната звезда.

Новото поколение също се развива - централният защитник Ким Мин-Джае се превърна в основна фигура в Наполи, а нападателят Хван Хи-Джанг се бори за място в стартовия състав на Уулвърхемптън. Дисциплината и талантът на Сина са основните характеристики на азиатския отбор в Катар.