Хърватия ни подкрепя безусловно за Шенген

Дипломат №1 на Загреб е на посещение у нас

Свят
13:18 - 11 Септември 2023
1791
Хърватия ни подкрепя безусловно за Шенген

Хърватия подкрепя безусловно членството на България в Шенгенското пространство. Това заяви на брифинг в МВнР хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман, който е на посещение у нас.

Хърватският дипломат номер едно е в София по покана на колегата си Мария Габриел. Следва да се отбележи, че това е първата визита на чуждестранен представител у нас след съставянето на кабинета "Денков" от юни месец насам.

Основните въпроси, които обсъдиха двамата министри - двустранното сътрудничество между двете държави, перспективите за присъединяване на България към Шенген и Организацията за икономическото сътрудничество и развитие, ситуацията в Украйна и др.

В програмата на хърватския външен министър също така са предвидени и срещи с президента Румен Радев, с премиера Николай Денков, както и председателя на Народното събрание Росен Желязков. През следобедните часове Габриел и Радман ще посетят и столичното 102-ро СОУ с изучаване на хърватски език.

"Благодаря за гостоприемството, много се радвам да съм днес тук - в красивата София", започна на български език хърватинът.

"Хърватия и България са свързани от 100-годишни исторически отношения и тези отношения винаги са били приятелски и остават такива.

Имаме много сходни интереси по множество въпроси като укрепването на съюзите, в които сме членове - ЕС и НАТО. Важен компонент от нашето сътрудничество в ЕС представлява и грижата за сигурността на външните ни граници. Хърватия е член н Шенген и еврозоната и България има искрена подкрепа в лицето на Хърватия за присъединяване към Шенгенското пространство. И ние, като искрен партньор, сме готови да споделим своя опит", каза хърватският първи дипломат.

Обсъдени са били още, допълни той, перспективите на двете държави за членство в ОИСР, евроинтеграцията на Западните Балкани, продължаването на помощта за Украйна и противопоставянето на руската агресия.

Радман засегна и македонския въпрос -

Хърватия подкрепя евроинтеграцията на Република Северна Македония,

но тя трябва да се базира на изпълнение на поетите ангажименти към ЕС.

"Призоваваме към консенсус всички политически фактори в РСМ, за да се изпълнят всички поети ангажименти по френското предложение. Промяната на конституцията ще даде възможност за продължаване на преговорите с Европейския съюз, а по-нататъшните ангажименти са по-дългосрочни."

Днешната визита е знакова, защото това е първото посещение на външен министър в България след формирането на новото правителство, подчерта на свой ред вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. "Това значи още по-голямо желание за координация. Тази визита още веднъж потвърждава приятелството, силния контакт между нашите народи."